Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigantisk släktforskarträff till Gävle

4 000 släktforskare kommer till Gävle 24-26 augusti 2012.

Det blir ytterligare en prestigehöjande händelse för Gävle som evenemangsstad.

12 miljoner kronor i ökad omsättning för det lokala näringslivet beräknas av arrangörerna.

Annons

De årliga Släktforskardagarna arrangeras i Norrköping i augusti. Men nästa år blir det alltså Gävle som får ta hand om släktentusiasterna. Arrangör blir den regionala föreningen DIS-Mitt (Föreningen för datorhjälp i släktforskningen) som organiserar XYZ-länen, det vill säga Gävleborg, Västernorrland och Jämtland. Förutom 4 000 släktgranskare kommer hundratals utställare att delta. Centrum för träffen blir Högskolans lokaler. Dessutom ska Sveriges Släktforskarförbund hålla sitt årsmöte i Gävle Konserthus under den aktuella helgen.

Teaterbiennalen i maj hade runt 1 500 besökare. Det var knappt att alla fick hotellrum den gången. Något som inte ska vara ett problem denna gång enligt Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau.

– Det kommer många besökare från Norden och Sverige, men framförallt människor från närliggande län som Dalarna och vårt eget län. Därför kommer många säkert att bo hos släkt och vänner och det blir inte lika knöligt som när gästerna inte har kopplingar till Gävle i samma utsträckning, säger hon.

Kongresser som hålls i exempelvis Läkerol Arena omsätter mest enligt Elisabeth Hugg. Något mindre avkastning ger kulturevenemang som Teaterbiennalen. Den kostade också mer då den anordnades på flera olika platser runt om i Gävle. Släktforskardagarna räknas som ett öppet evenemang vilket framförallt kommer att gynna den lokala handeln, säger evenemangschefen.

När hon tillträdde som projektledare för GCB hösten 2009 var tanken att evenemang skulle dra in 72 miljoner kronor till Gävle fram till mars 2012. Den siffran är redan uppnådd och hon har nu höjt ribban till 100 miljoner intäkter åt bygden vid projektets slut.

– Hela vår region håller på att lyftas som ett evenemangscentrum. VI jobbar stenhårt för detta, säger en nöjd Elisabeth Hugg.

Mer läsning

Annons