Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädje och lättnad

/
  • – Avtalet är bara ettårigt. Snart får vi ta nya tag igen, säger Kenth Dahlström, ordförande för Handelsklubben på Willys. Men i går fick han och övriga fackmedlemmar fira med de tårtor som ombudsman Anette Dalkarls uppvaktade med.

Både fack och arbetsgivare på Willys drog en lättnadens suck dagen efter att strejkvarslet hade blivit avblåst.
– Stridsviljan var 110 procent. Men det är skönt att det löste sig, säger klubbordföranden Kenth Dahlström.

Annons

Strax före lunch dök Handels ombudsman Anette Dalkarls upp med tre tårtor till personalen på Willys butik på Lokförargatan. Lättnaden över att strejken aldrig bröt ut var påtaglig hos båda parter.

– När det gäller den begränsade möjligheten att visstidsanställa och löneökningarna med en jämställdhetspeng är vi nöjda. Det har alltid varit ett låglöneyrke att jobba i vår bransch, någon gång måste det bli vår tur att komma upp och bli mer jämställda, säger Anette Dalkarls.

Kravet var 860 kronor i månaden, varav 100 kronor skulle vara öronmärkta för att utjämna löneskillnader mellan kvinnor och män. Resultatet för butiksanställda blev 710 kronor inklusive 70 kronor i kvinnopotten. För lageranställda blev summorna något lägre.

Höjningen motsvarar 3,3 procent av snittlönen – betydligt mer än de 2,6 procent som arbetsgivarna hade satt som tak. Men enligt Svensk Handel har taket inte överskridits.

– Om man räknar på kostnaden för arbetsgivarna blir ökningen 2,6 procent eftersom andra delar av avtalet innebär besparingar, säger Erik Boman, pressekreterare på Svensk Handel.

Han syftar på att ingångslönerna inte ökar lika mycket som övriga löner vilket ger en direkt besparing när personal går i pension och ersätts av nyanställda. Andra exempel är att ungdomspraktikanter bara får 75 procent av ingångslönen och att flexiblare arbetstidsregler gör det lättare för arbetsgivarna att lägga scheman.

Lars Edgren, chef för Willys butik på Lokförargatan, drog en lättnadens suck när strejkvarslet drogs tillbaka.

– Skönt att vi kom överens. Alla vinner på det här, även kunderna, säger han.

Efter några dagars vapenskrammel från central nivå och viss oro på butiksgolvet kunde de 28 klubbmedlemmarna i går andas ut och fria med tårta i personalrummet.

– Men avtalet är bara ettårigt, snart får vi ta nya tag igen, säger klubbordförande Kenth Dahlström.

Mer läsning

Annons