Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glest på Stolt och nykters diskogolv

/
  • Foto: LASSE WIGERT Glest. Anna Svensk, Jonas Holmberg och Caroline Bromark sätter sig ned en stund för att se om det kommer några fler till Stolt och nykters disko vid Vasaskolan. Omkring 15 unga rör sig hittills inne på området.

GÄVLE- Har det börjat än?Det säger Caroline Bromark, 16 år, från Österbybruk.Hon sitter på en bänk och blickar ut över det folktomma ungdomsdiskot vid Vasaskolan. Bredvid sitter kompisarna Anna Svensk, 15, Österbybruk, och Jonas Holmberg, 17, från Uppsala.

Annons
- Det är bra när man är nykterist att de ordnar drogfria aktiviteter. Man kan ha kul utan alkohol. Vi vågar! säger Anna.

Klockan är nio på torsdagskvällen och det är cirka 15 unga människor som har letat sig till Stolt och Nykters ungdomssatsning. Treklövern tänker inte ge upp riktigt än.

- Vi stannar en stund till och kollar om det kommer mer folk. Annars drar vi, säger Jonas.

Och det är ett av problemen med diskot. När ungdomarna ser att det är glest med jämnåriga vänder de i entrén.

- Ungdomar är flockdjur, säger Per Molén, fritidsledare från Block 17.

Snålt med pengar
I övrigt är han mest besviken på att varken kommunen eller privata företag är särskilt intresserade av att sponsra den här typen av arrangemang. I fjol när Mendez och Fattaru spelade här kom det minst 4 000 personer. I onsdags var det 150 som kom. Eftersom det är snålt med pengar betyder det att disko är det enda föreningen Stolt och Nykter har att bjuda på under den här Cityfesten.

- Trots att det är våra barn och deras framtid det handlar om verkar det mer angeläget att sponsra golftävlingar och liknande. Visserligen satsar Kultur och Fritid lite på det här men i övrigt är det dåligt med intresse från kommunens sida. Politikerna pratar i mandatperioder och vill se snabba resultat. Men det fungerar inte så när det gäller ungdomars utveckling, säger Per Molén.

Men för honom är det ingen ny situation. Som fritidsledare tycker han att kommunen drar ner på ungdomars möjligheter.

- Det är hårt på fritids också. Vi kämpar för att hitta på drägliga aktiviteter, säger han.

ELIZABETH FORSMARK

Mer läsning

Annons