Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glömda unga ska få ny chans

/
  • Johnny Karlsson, Stefan Östblom, Maria Kvarnlöf, Monica Söderström och Maria Andersson är några av dem som ska ta sig an utmaningen med Unga In.

Det kan finnas 300–400 ungdomar i Gävle som ingen riktigt har koll på. Det utanförskapet ska projektet Unga In försöka bryta.

Annons

– Den stora utmaningen blir att hitta dem, säger projektledaren Johnny Karlsson.

Projektet startade i Stockholm, som ett samarbete mellan arbetsförmedlingen och Fryshuset. Efter tre år har arbetsförmedlingar runt om i landet erbjudits att starta liknande projekt och Gävle valde att haka på.

Det kan röra sig om ungdomar som fallit ner i missbruk eller kriminalitet, men också om unga som mer eller mindre gett upp. I Stockholm lyckades projektet skaffa jobb åt en tredjedel av ungdomarna, och målsättningen är att lyckas med detsamma i Gävle.

Metoden är att ge sig ut på fältet, leta upp ungdomarna och jobba otraditionellt.

– Arbetsförmedlingen lämnar sin trygga boning. Det är okonventionellt, säger Johnny Karlsson.

Gruppen har redan börjat leta upp ungdomar. Målsättningen är inte nödvändigtvis att ge jobb åt alla, men att ge alla en plan för hur de ska gå vidare.

– Det kan säkert se väldigt olika ut. Det viktiga är att något händer efter år av passivitet, säger Johnny Karlsson, som gärna ser att föräldrar och ungdomar själva hör av sig till dem som arbetar med satsningen. Några har redan gjort det.

Projektet ska pågå i två år och samtidigt med arbetet att spåra ungdomar ska tänkbara arbetsgivare förmås att ställa upp.

– Dem vi varit i kontakt med är försiktigt positiva, säger Johnny Karlsson.

Mer läsning

Annons