Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GMT – en lyckad sammanslagning

Sammanslagningen blev en succé. Ett och ett halvt år efter fusionen växer Gävleborgsföretaget GMT och får allt större uppdrag.

Annons

I januari förra året slogs Hälsingefrakt AB och Gävleborgs Grävkonsult ihop och blev Gävleborgs Maskin & Tranportcentral AB, GMT. Tillsammans omfattar de 160 medlemsföretag och 2010 var omsättningen 350 miljoner kronor. Företaget finns nu i Gävle, Söderhamn, Ljusdal, Hudiksvall och Bollnäs. Grävkonsult kan entreprenadmaskinbranschen och Hälsingefrakt vet allt om åkeri och grustäkter.

– Det är två kulturer som möts, åkare och entreprenörer. Tillsammans har vi lastbilarna, maskinerna och gruset och bildar en helhet. Det märks på de uppdrag vi får, säger bolagets VD Jan-Erik Westlund.

När bolaget bildades talades det om 200 medlemsföretag och 450 miljoner kronor i omsättning. Men en sammanslagning av två företagskulturer sker inte friktionsfritt eller utan kostnader. Bolaget har blivit lite mindre än vad det var tänkt. Några företag drog sig ur för andra samarbeten och det kostar på att skapa ett gemensamt bolag.

– En sådan här sammanslagning tar alltid tid att genomföra fullt ut. Vi har fått lägga pengar på att samordna företaget när det gäller sådant som personal och kontor. Men vi räknar med att nå en omsättning på 400 miljoner kronor under det här året och mer än så nästa år, säger Jan-Erik Westlund.

Nu står bolaget inför två jätteprojekt som ska påbörjas i augusti. Dels har de fått uppdraget att på två år hinna fylla en vik med en halv miljon ton morän och 20 000 ton bergkross inne på Skutskärsverken. Det andra projektet är att bygga 42 vindkraftverk i Jädraås och det kommer också att pågå i två år. Det kan dessutom bli aktuellt att senare bygga ytterligare 24 vindkraftverk.

– Det är NCC som har bett oss hjälpa dem med de här projekten som är jättestora. De är nästan lite för stora för oss. Det är alla småföretagare som vi består av som bestämmer hur mycket de vill och kan satsa, men behöver vi hjälp att genomföra de här projekten kommer vi att få vända oss till andra företag i regionen, säger Jan-Erik Westlund.

Mer läsning

Annons