Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda hembyggen med anor på förskolan

Tre pepparkaksbitar och lite godis blir med fantasi färgsprakande tomtehem och andra byggnader. Barn och föräldrar gör varje år pepparkakshus ihop på Vallbacksgården.

Annons

Pepparkaksdoften möter i dörren och ackompanjerade av julmusik kavlar barn och föräldrar deg, rör (och äter) kristyr, leker, placerar gelégodis, nonstop och skumtomtar på tak och gårdsplaner.

– Och här ska det vara en skorsten, en stor, pekar William Sellin Törneld, fem år.

Han har gjort en gran av degen också, som ska stå framför huset. Han och mamma Mia börjar nu bli klara att grädda delarna. Det här är andra året som de är med på avdelning Ugglans pepparkakshusbygge.

– Det är jättemysigt, säger Mia Sellin Törneld.

I år är femtonde året som personalen bjuder in föräldrarna på öppet hus.

De har tillsammans med barnen gjort degen i förväg och föräldrarna tar med kristyringredienser eller färdig kristyr och godis att dekorera med.

Förskolläraren Annika Engberg berättar att en förälder kom med idén och mallen. Den består av tre fyrkanter, två mindre som bildar huset och en större som huset står på.

Mattias och Åsa Walldén har deltagit i flera år och uppskattar inbjudan.

De har byggt hus först när sonen Oskar, nu sex år, gick på Ugglan och nu med dottern Emma, fem år.

– Det är roligt att träffa andra barn och föräldrar, säger Åsa Walldén medan hon rör isande blå kristyr.

I år blir det husbygge hemma också.

Intill sitter Linda Dahlström som tillsammans med dottern Nevada Duarte, fem år, dekorerar sitt hus. På taknocken placerar Nevada Duarte färggranna gelégodisar.

– Det sitter fast med det här vita och gröna, kristyr, visar Nevada Duarte. Hon har gjort ett hus till tomten, som i skumskepnad står utanför sitt blivande hem.

När hennes och de andra husen är klara ska de ställas ut på en hylla i lekrummet innan de tas hem före jul. Nevada Duarte ska äta upp sitt sedan.

– Jag ska göra det på julafton.

Nevada Duarte och Linda Dahlström gör tomtens hus till ett godishus.

Mer läsning

Annons