Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfklubben ser ljust på framtiden

2010 blev ett tufft år för Gävle Golfklubb. Men efter en rad besparingar och intäktsökningar ser framtiden ljusare ut.

– I Gävle är intresset för golf fortfarande starkt, säger klubbchef Peter Stenberg.

Annons

Några investeringar som inte föll väl ut och en ”dyr tränarlösning” räckte för att ge golfklubben ekonomiska problem år 2010. I fjol sa klubben upp tränarna och beslutade att i stället lägga ut golfträningen på entreprenad.

Klubben låg också lågt med investeringar och lyckades samtidigt öka intäkterna från sponsorer och greenfee, den avgift som medlemmar i andra klubbar betalar för att få spela på banorna i Gävle.

– Många bäckar små gör att det ser bättre ut i dag, säger Peter Stenberg.

Gävle Golfklubb har tio årsanställda plus en handfull säsongsarbetare och omsatte ifjol 16 miljoner kronor.

Den största intäktskällan är årsavgiften från medlemmarna som ligger på ungefär nio miljoner kronor.

– Vi har 45 golfhål och en maskinpark att se över. Den årliga vinsten måste ligga på ungefär en halv miljon kronor så att vi får pengar att investera i anläggningen, säger Peter Stenberg.

År 2011 ser ut att ge ett plusresultat på omkring 400 000 kronor vilket är godkänt med tanke på de tidigare problemen. Och Peter Stenberg ser positivt på framtiden.

– Vi är ensam klubb i en stor stad och har en bra marknadsposition, i Västerås som är en jämförbar stad finns exempelvis sju golfklubbar. Intresset är starkt, vi har 2 200 aktiva medlemmar och slår nästan i taket. Om vi blir fler kommer det att bli för trångt på banan, säger han.

Årsavgiften ligger på cirka 5 000 kronor. Dessutom får varje ny medlem betala en depositionsavgift på 15 000 kronor – pengar som ska betalas tillbaks när medlemskapet upphör.

– Tyvärr har vi en vansinnig skrivning på en del gamla reverser där det står att pengarna betalas ut sista januari som är den tid på året när vi har som minst pengar i kassan. Därför har en del som lämnat klubben fått ett brev där det står att pengarna kommer senast i början på mars, säger Peter Stenberg.

Mer läsning

Annons