Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott betyg åt socialtjänsten

Nio av tio som varit i kontakt med socialtjänsten i Gävle är nöjda med det stöd de fått.
Det visar kommunens egen undersökning.
Men hos allmänheten i stort är förtroendet lägre.

Annons

Kommunen har frågat drygt tusen personer hur de upplever det stöd de fått av socialtjänsten. Enkäten har riktat sig till alla som besöker socialtjänstens lokaler, vistas i boenden och får hembesök.

Av de 480 personer som besvarat enkäten har 87 procent kryssat ja på frågan om de är nöjda med socialtjänstens beslut och stöd. 89 procent tycker att kontakten varit till nytta och 87 procent skulle rekommendera någon annan att kontakta socialtjänsten i samma situation.

Resultatet kom som en positiv överraskning, berättar utredningssekreteraren Thomas Isaksson.

– Vi hade kanske inte trott att det skulle se fullt så bra ut. Även personer som blivit anmälda till socialtjänsten har tillfrågats, säger han.

I den medborgarundersökning som Statistiska Centralbyrån gjorde åt Gävle kommun 2010 var resultatet sämre. Där fick socialtjänsten bara betyget 4,5 på en tiogradig skala.

– Men då är det slumpvis valda kommuninvånare som fått svara vad de tror om socialtjänsten. De behöver inte ha varit i kontakt med oss, säger Thomas Isaksson.

Men även om resultaten i kommunens egen undersökning blev bättre betonar han att det finns utvecklingsområden. Många tycker exempelvis att de får vänta länge på svar från socialtjänsten och att de inte alltid får veta grunderna för de beslut som tas.

Mer läsning

Annons