Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granriset föll mot halmen

Granriset hade när allt kom omkring inget att sätta emot halmbocken på Slottstorget. Efter en veckas kraftmätning vann Gävle klart mot Örebro i den digitala kampen om den #bästabocken.

Annons

Det började med små digitala jabbar på det sociala nätverket Twitter och slutade med en uppkopplad stadskamp mellan två städer. Gävleborna och Örebroarna var inte sena med att hörsamma stridsropen.

Den samkörda omröstningen på de två lokalradiostationerna blev en av P4:s populäraste någonsin med över 6500 lagda röster. När de var räknade stod det emellertid klart att Gävlebocken med en betryggande majoritet på 56 procent plockat hem fajten.

P4 Gävleborgs programledare Moa Skimutis som ivrigt förfäktat Gävlebockens överlägsenhet är glad och stolt. Särskilt som det högst ovisst ett tag.

– Det var nervöst i helgen då Örebro gick om oss, jag vet inte vad som hände. Men sen har vi fått ett enormt stöd från lyssnarna som ringt in och stött Gävle i kampen så det känns jättebra att vi vunnit, säger hon.

I Örebro var tongången en annan. Kanalchefen Jonas Edlund som var med och drog igång #bästabocken-tävlingen var inte visserligen inte överdrivet besviken över att Örebrobocken till slut fick se sig besegrad av Gävlebocken. Men han grämer sig lite grann, och påminner att det ovisst ett tag.

– Det känns lite snöpligt eftersom vi låg bra till. Vi ledde ett tag. Även om det var väldigt, väldigt, väldigt knappt. Och då med tanke på läget la vi in en extra växel och fick med oss hockeytränaren Bengt-Åke Gustavsson som uttalade sitt stöd för Örebrobocken, det var en riktig femetta.

Men han ser ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Även om han säger att det kanske är läge att vänta med ett tag med nästa stadskamp så har han redan uppslag på andra discipliner där Örebro skulle kunna ta upp kampen med Gävle, och vinna.

– Vi skulle kunna ha en slottskamp, den skulle vi kunna ta lätt. Jag har jobbat i Gävle och vet vad jag talar om, jag har lite bäring. Slottet i Gävle är ju inte slottigt som det i Örebro. Eller kanske bästa vattendraget? Svartån mot Gavleån, det skulle kunna vara intressant, säger Jonas Edlund.

Mer läsning

Annons