Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis buss med bilnyckel

I går avslutades trafikantveckan med utmaningen att få så många som möjligt att åka buss. Den som lät bilen stå och visade upp bilnyckeln på bussen fick åka gratis.

Annons

– Åtta stycken har visat upp bilnyckeln på min buss. Det tycker jag var lite, säger bussföraren Rolf Andersson.

Utmaningen kommer från Östersund, som i går hade samma erbjudande till resenärerna. Nettbuss Stadsbussarna kör stadstrafiken i Östersund och Gävle och de båda städerna tävlade i går, som också var den internationella bilfria dagen, om vilken stad som kunde få bussåkandet att öka under dagen. Förra året vann Östersund med 43 procent medan Gävle kom upp i 22 procent.

– Det är bra att försöka få folk att vakna till, men jag tror att många inte kände till det här. Hade de gjort det hade fler utnyttjat det. Jag trodde det skulle bli många fler. I och för sig har jag kört 4:an i dag, en lugn linje, säger Rolf Andersson.

Birgitta Ström, som väntar på en annan buss, hade ingen aning om att det varit en trafikantvecka eller om erbjudandet att åka buss på bilnyckeln.

– Tanken är ju jättebra. Jag har ingen bil själv och åker buss i stället för cykel efter en olycka som gör att jag inte kan cykla. Jag tycker man åker alldeles för mycket bil i Gävle. Tänk alla de som tar bilen till gymmet. Om de cyklade mer i stället kunde de slopa gymmet, säger hon.

Mer läsning

Annons