Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida Jessica slipper klättra upp i kranen

/
  • Jessica Gäfvert har 30 meter upp till sin arbetsplats – och följaktligen också 30 meter ner.

Kranföraren Jessica Gäfvert, som nekats graviditetspenning två gånger, har nu fått sin ansökan beviljad av Försäkringskassan.

Annons

– Brevet kom i går. Jag känner mig lättad. Annars vet jag inte hur jag hade gjort, säger hon.

För knappt två veckor sedan berättade Gefle Dagblad om att Jessica Gäfvert inte beviljades graviditetspenning medan hennes kollega, som har samma jobb och gör precis samma uppgifter, fick sin ansökan beviljad.

– Min arbetsgivare har belagt mig med arbetsförbud med hänvisning till arbetsmiljölagen och de risker med till exempel buller och vibrationer som mitt arbete innebär för mig som gravid. Bland annat kan de kraftiga vibrationerna göra att moderkakan kan lossna, säger Jessica Gäfvert.

Och om det skulle inträffa en olycka och hon snabbt måste lämna kranhytten finns det endast en väg ut, 30 meter över marken. Och där tar hon sig inte ut som gravid.

Men Försäkringskassan ansåg från början inte att hennes arbetsförmåga skulle minska med en fjärdedel i och med graviditeten, vilket är ett krav för att få ersättning. Jessica Gäfvert överklagade det första beslutet, men utan framgång. Nu har kassan alltså ändrat sig.

– Jag hade försökt få tag på min handläggare och tänkte att jag provar väl en tredje gång och chansar att överklaga igen. Plötsligt fick jag ett direktnummer, som jag inte hade fått tidigare, och hamnade hos en handläggare som sa att hon skulle lägga prio på ärendet. Hon ville väl inte direkt säga att den tidigare handläggaren gjort fel, men hon berättade precis vad jag måste göra. Tidigare hade jag inte kunnat kontakta någon för att föra någon sorts dialog.

Jessica Gäfvert är förstås nöjd med beslutet, men tycker att Försäkringskassans hantering varit märklig.

– Det här har kostat väldigt mycket strul och tid och det har gjorts väldigt konstiga bedömningar. Försäkringskassan skyller på att varje fall ska bedömas enskilt, men just i det här fallet fanns ju två exakt likadana fall. Min kollega och jag jobbar mot varandra och gör exakt samma saker. Och sen funderar jag vad som hade hänt om jag inte hade lyckats få kontakt med en handläggare just den här gången. Då kanske det hade tagit en månad till.

Mer läsning

Annons