Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön flagg för Daggmasken

/
  • Tårtkalas var det i går på Daggmaskens förskola i Hille. Förskolan är just nu den enda i Gävle med miljöutmärkelsen Grön flagg.
  • En liten tur med den nya flaggan blev det innan det mumsades loss på tårta.
  • Ingrid Evansson och Emma Wastesson Strömberg åt tårta.
  • Lite sång i ring blev det också av bland andra Sandrine Hansson och Evans Evansson.

Tårta, sång och en liten marsch på gården med den nya flaggan blev det för barnen på Daggmaskens förskola i Hille i går.
Miljöutmärkelsen Grön flagg av stiftelsen Håll Sverige rent skulle naturligtvis firas. Daggmasken är just nu den enda förskolan i Gävle med Grön flagg.

Annons

Grön flagg innebär att en förskola eller annan skola måste ha en tydlig handlingsplan för sitt miljöarbete och att barnen är delaktiga. Barnen lär sig bland annat om källsortering och återvinning på ett lekfullt sätt.

– Barn tycker om att engagera sig. Om de lär sig tidigt att det faktiskt går att bidra och göra skillnad så tror jag att de tar med sig det i livet, säger Katarina Kling, pedagog.

På Daggmaskens förskola har barnen plockat skräp i naturen och letat flaskor som de pantat. Pantpengarna har de sedan skickat till behövande barn i världen. Förskolan har även ett miljöråd som består av personal och de äldsta barnen, femåringarna.

Barnen har även en ”blixtpatrull” som bland annat rycker ut och gör små miljöinsatser.

– Jag tycker det är ganska kul för vi fick se en film om skräp och så har jag ritat av den där flaggan så att jag har en hemma också. Och en gång när vi var ute i skogen och gjorde rent så hittade vi en telefongrej som såg ut som en bomb nästan, förklarar Alfred Gustafsson som är fem år och med i Blixtpatrullen.

I dag är omkring 2 500 förskolor och skolor i Sverige med i Grön flagg. I Gävle kommun är det bara just nu bara Daggmasken som är med.

Tidigare har även andra förskolor varit grönflaggade, men för att behålla flaggan måste förskolan ett halvår efter den första godkända rapporten komma med en ny handlingsplan med nya mål, för att arbetet hela tiden ska utvecklas.

I hela länet är sex förskolor med i nätverket.

Jag tycker det är ganska kul för vi fick se en film om skräp och så har jag ritat av den där flaggan så att jag har en hemma också

Alfred Gustafsson, fem år

Mer läsning

Annons