Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön trädgårdskärlek som tagit lite olika form

/
 • Anne-Marie Montelius trädgård är i det närmaste original från det husen byggdes för 60 år sedan. Här får det växa lite som det vill.
 • Gräset växer högt vid Anne-Maries altan men hon vill gärna att piprankan ska skynda sig lite för att ge en bättre inramning.
 • Anne-Maries trädgård sett lite grand från ovan. Till höger en bred hallonhäck och till vänster ett av de stora äppelträden.
 • En vacker portal leder in till Anne-Marie Montelius trädgård.
 • Anne-Marie Montelius.
 • Naturen får ha sin gång i Anne-Maries trädgård. Här växer bland annat alunrot, murrevor, nävor, leverbalsam precis som de vill.
 • Den japanska lönnen stoppar Anne-Marie ner i en pallkrage med kruka och allt när det börjar närma sig vintern.
 • Att sitta under äppelträdet och känna doften av schersmin är en del av sommaren.
 • I pallkragarna odlar Anne allt möjligt ­ätbart. Bland annat finns här majs.
 • I en vilsam hörna har Anne planterat sånt hon tycker är gott att äta. Till höger syns det spaljerade äppelträdet.
 • Anne Lundgrens välplanerade trädgård är bara sex år gammal. Här finns stora gräsytor och tuktade rabatter men också härliga hörnor och sittgrupper för avkoppling.
 • Rönnen fick vara kvar och skuggar nu Annes sittgrupp.
 • Anne Lundberg.
 • Grinden till trädgården har Anne designat själv.
 • Från sin utbyggda altan har hon utsikt över större delen av sin trädgård.
 • Anne Lundgren visar hur hon tuktat sitt äppelträd så det tar liten plats och samtidigt är lätt att plocka frukterna.

Annons

Anne Lundgren och Anne-Marie Montelius bor på Brunnsgatan i radhus byggda 1951. Radhusen byggdes i engelsk stil och varje tomt är ungefär 20 gånger 20 meter. Redan från början fick varje tomt en hallonhäck och ett stort betongrör nedsänkt i trädgården. Röret var tänkt som kompost. Altanerna var ganska små och stenlagda med ölandssten. Anne-Marie har till och med en skiss över hur trädgården såg ut för 60 år sedan. Hennes trädgård ser nästan likadan ut som då men naturligtvis betydligt mer uppvuxen.

Det är doften av schersmin som först fångar besökaren som kommer hem till Anne-Marie. Nästa intryck är att det nästan känns som att kliva in i en skog. Träden är höga och planteringarna inte speciellt tuktade.

– Det växer lite som det vill. Flera växter dog vid dräneringen för sex år sedan, berättar Anne-Marie och visar runt i den charmigt rufsiga trädgården.

Här växter fyra stora äppelträd, Åsa Ribston, Transparant Blanche, Orani och Cherry cox som enligt Anne-Marie har supergoda frukter. Här finns också ett päronträd med fyra olika sorters päron och så den breda hallonhäcken som täcker en hel sida av trädgården.

– Vi kallar dem för Tjernobylhallon för de är så stora, skrattar Anne-Marie.

Under äppelträden finns gigantiska paradisblad, en järneksliknande mahonia, lammöron, honungslilja och kronärtskockor. Smultronen har spritt sig och finns både här och där i trädgården. Det stora cementröret som fanns i trädgården från början har Ann-Marie låtit gräva upp. Nu växer det både krusbär och jordgubbar i röret.

– Här ska det bli lavendelhäck, berättar Anne-Marie och pekar på en ny plantering intill trädgårdens ingång.

Men det är rosor som är Anne-Maries stora passion. Över 40 olika sorter finns på olika platser i trädgården. Några av dem finns i den kombinerade ros- och perennrabatten där de samsas med bland annat fingerborgsblommor, alunrot, murrevor, nävor, pioner, vallmo, pion, magnolia, bambu och leverbalsam.

Piprankor tar lite tid på sig men kan vara värda att vänta på och det gör Ann-Marie. Hon har planterat en ranka som så småningom ska bilda vägg mellan altan och rabatt.

– Mitt drömprojekt är väl ett växthus, eftersom jag redan har en rosenbåge. Men då kanske lekstugan måste ryka och det vet jag inte vad dotter skulle säga om. Ett par gamla fönster har jag i källaren som ska ställas i ordning till ett växtskåp, det ser jag fram emot.

Intill husväggen finns en japansk lönn i kruka. Den brukar Anne-Marie övervintra genom att stoppa den i en pallkrage med kruka och allt när kylan slår till.

– Håll dig till någon form av färgskala är mitt tips, säger Anne-Marie med ett skratt och blickar mot några rosor i rött.

Rött ska egentligen inte finnas i hennes trädgård som går i vitt, lila och rosa men de röda rosorna ville hennes man behålla och det fick han.

Några dörrar bort bor Anne Lundgren. När hon flyttade in för sju år sedan var hela trädgården totalt igenvuxen och full med skräp. Dessutom kom dräneringen ett år senare. Något val fanns alltså inte. Det var bara att röja och gräva, röja och gräva. Mitt bland allt ogräs hittade Anne en pion som fått vara kvar och nu vuxit sig stor och stark. Just nu är den översållad av härligt stora vita blommor. En rönn fick också vara kvar och i skuggan under den finns nu bord och stolar.

Anne har kunnat planera sig trädgård efter eget huvud och här finns en stor välansad gräsmatta.

– Tonårssönerna har fått sommarjobba.

Flera platser för avkoppling har planerats in och längs ena sidan har hon odlingar i pallkragar med resterna av den obligatoriska hallonhäcken, majs och mycket annat ätbart.

– Jag odlar bara sånt jag tycker är gott. Jag plockar och äter, säger Anne vars stolthet är ett persikoträd som tycks trivas mot husväggen. Än så länge finns där bara en pytteliten luden frukt men kanske blir det fler så småningom. Trädet

Mer läsning

Annons