Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grov brottsling greps

En av landets mest eftersökta brottslingar, som finns på Rikskriminalpolisens så kallade Ikaroslista, greps i går i Gävle.

Annons

Det var efter tips från allmänheten som polisen vid halv tolvtiden kunde gripa den 42-årige mannen på Rälsgatan i Gävle.
Mannen har varit efterlyst sedan 2005, då han dömdes till sex års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Men i samband med domen gick han under jorden och kunde aldrig börja avtjäna straffet. Tills i går.
Enligt tipset skulle mannen finnas på ett företag, där han verkade jobba.
– Vi får den uppfattningen. Vi skickade dit en patrull för att få veta om det överhuvudtaget ligger något i det här. Och när de kommer dit så tittar de in och ser att: "jamen, där inne går han ju.", säger polisens presstalesman Mikael Hedström.
42-åringen greps odramatiskt, utan våld.
– De gick in och delgav honom att han var gripen och tog med honom bara.
Hur länge han har varit i Gävle, om personalen på företaget där han greps har känt till hans identitet och att han varit efterlyst, det vet polisen ännu inte.
– Vi är lika nyfikna som alla andra på vad han har gjort under de här sex åren, säger Mikael Hedström.
Mannen har nu överlämnats till Kriminalvården för att avtjäna det sexåriga fängelsestraffet.

– För vår del är det avslutat. Han är ju inte misstänkt för fler brott än de han redan dömts för utan var eftersökt för att han inte inställt sig för att avtjäna sitt straff.
Polisen kan även stryka ytterligare två namn på Ikaroslistan. I lördags greps en 49-årig man i Stockholm efter att ha överlämnat sig själv.

– Han steg in själv på Norrmalms polisstation, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen till TT.
Den mannen var efterlyst sedan 2009 efter en dom på tre års fängelse för bland annat bokföringsbrott, bestickning och medhjälp till grovt skattebrott. Han häktades även i sin frånvaro förra året misstänkt för grova bedrägerier.
Och i förra veckan greps även en 40-årig man i Slovakien. Han hade rymt från ett svenskt fängelse förra året efter att ha dömts för bland annat människohandel.

Mer läsning

Annons