Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grundskolan avgör elevens framtid

/

Grundskolans inverkan på elevernas liv är viktigare än man tror. Elever som misslyckas där får svårt att klara sig på gymnasiet. Det visar en ny rapport från Lärarnas Riksförbund.

Annons

– Problemen måste upptäckas tidigare av skolan, annars är det som att försöka bota cancer med plåster, säger Peter Alzén, som börjar som högstadielärare i matte och No på Solängen till höstterminen.

Lärarnas Riksförbund presenterade rapporten i Almedalen i går. Den visar att gymnasieskolan sällan kan reparera tidigare misslyckanden från grundskolan, och att elever som går gymnasieskolans individuella program har svårigheter med att nå grundläggande högskolebehörighet.

Peter Alzén är inte förvånad. Han tycker att alla skulle få samma grund att stå på, oberoende vilken skola du går i.

Han menar också att fler speciallärare borde finnas för att tidigare upptäcka elever som behöver extra hjälp eller specialundervisning.

– Hjälpen måste sättas in tidigt. Då kan du upptäcka till exempel dyslexi eller liknande svårigheter så att elever slipper tro att det är något fel på dem. Det är också viktigt för självkänslan, säger han.

Lärarnas Riksförbund kräver nu bland annat att ”staten måste ta ett betydligt större ansvar för att försäkra god och jämn kvalitet i undervisningen i samtliga landets skolor”.

Mer läsning

Annons