Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnel överfölls när hon satt i rullstolen

/
  • Halsbandet kunde Gunnel Wenngren ta tillbaka, i ren ilska. Nu försöker hon och maken Nils komma över det hon utsattes för.
  • Den okända kvinnan lossade Gunnel Wenngrens halsband men hon lyckades kämpa emot och ta tillbaka det.

Gunnel Wenngren, 85 år, har svårt att skaka av sig obehaget från i tisdags. Då utsattes hon för ett fräckt åldringsbrott när hon satt utanför sitt hem i sin rullstol. En okänd kvinna attackerade henne och stal hennes guldhalsband.
– Tänk att man ska behöva bli utsatt för nånting sånt.

Annons

Hon och maken Nils hade just varit och handlat. Han körde Gunnel i rullstolen fram till porten till deras hus och gick själv in i trapphuset med några kassar, när en kvinna plötsligt dök upp bredvid Gunnel Wenngren.

– Hon kom som från ingenstans och skrek: ”Grattis mamma, grattis!”.

– Jag hann tänka att jag fyller väl inte år, och visst är jag mamma men inte åt dig, säger Gunnel Wenngren.

Kvinnan fortsatte och slog armarna om Gunnel och sa att hon skulle få ett halsband. Gunnel Wenngren sa ifrån men kvinnan insisterade. Hon böjde sig fram och började fumla på det guldhalsband som Gunnel Wenngren redan hade på sig. När låset på halsbandet lossnade insåg Gunnel Wenngren vad som var på gång.

Hon ropade på sin man och skrek att någon tagit hennes halsband. Samtidigt sa hon åt kvinnan att ge tillbaka halsbandet.

När inget hände tog hon tag i kvinnans hand, bände upp fingrarna, och tog tillbaka halsbandet.

– Jag brukar vara ganska rädd av mig. Nu blev jag ilsk.

– Att jag blev så arg har jag svårt att fatta själv.

Maken Nils kom ut och kvinnan försökte ursäkta sig med att det var en missuppfattning. Samtidigt dök en annan kvinna upp och de två försvann i sällskap från platsen.

När Gunnel Wenngren talat med sin dotter gjorde paret en polisanmälan.

– Det är väldigt fegt att angripa en gammal dam i en rullstol. Men damen visade ett oerhört mod och civilkurage, säger Stefan Löfberg, utredningschef i Gävle.

Brottet har satt sina spår, även om Gunnel Wenngren kunde ta tillbaka sitt halsband.

På natten hade Gunnel svårt att sova och var tvungen att ta sömntabletter. Ett dygn efter dramatiken är hon fortfarande skärrad.

– Man är ju helt hjälplös när man sitter i rullstol. Jag mår illa av att vara med någonting sånt här. Det påverkar en hemskt.

Hon har varit försiktig med att bära smycken ute på stan tidigare. Nu törs hon inte ha på sig något alls.

Gunnel Wenngren har nedsatt syn och har svårt att ge ett signalement på kvinnan. Men maken Nils berättar att hon var liten och späd, mörkhårig med gråa stänk, och att hon hade dåliga tänder. Enligt Nils Wenngren var hon kanske drygt 50 år.

Kvinnans tillvägagångssätt är enligt polisen mycket ovanligt.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande brott i Gävle. Det klassiska är att de lurar sig in i äldre personers lägenheter och plockar på sig plånböcker och värdesaker som ligger framme, säger Stefan Löfberg.

Gunnel och Nils Wenngren hoppas att deras berättelse ska bidra till att polisen hittar kvinnan, och att andra äldre ska bli varnade.

Själva kommer de att vara extra försiktiga, och maken Nils ska helst vara vid hennes sida hela tiden i fortsättningen.

Jag brukar vara ganska rädd av mig. Nu blev jag ilsk. Att jag blev så arg har jag svårt att fatta själv.

Mer läsning

Annons