Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunvors jultradition – boka en plats i solen

Allt fler väljer en utlandsresa framför julfirandet hemma. Gunvor Eriksson åker bort över julen för femte gången, tillsammans med sin man Johny. I år fick de dock ingen resa förrän på juldagen, men det går bra ändå. Och Johny behöver kanske inte ta med lika mycket julskinka som ­annars till Kanarieöarna.

Annons

– Visst är det väl fint med snön och så så, men det är jättefint där nere också, väldigt vacker med allt upplyst. Julen är ju barnens. För mig spelar det ingen roll. Men min man hatar julen; han tycker inte om snön och att frysa. Han har varit ute så mycket i jobbet och frusit. Men han ska ha julskinka ändå på julafton, säger Gunvor och skrattar. Och skinktransporterna har nästan alltid gått bra.

– Fast en gång, när vi åkte till Natal i Brasilien, då blev han haffad i tullen och de tog julskinkan för honom. Men de senaste åren har vi bara åkt till Kanarieöarna och då går det ju bra.

Men badar gör de aldrig, i alla fall inte Johny.

– Nej, nej. Han gillar inte att bli blöt. Men stränderna är härliga.

Hon säger att julresandet började 2001.

– Mamma hade redan gått bort och då gick pappa också bort. Så då tänkte vi att: ”Nä, ska vi inte ta och åka bort.” Vi har inga barn här i Gävle; dottern och barnbarnen bor i Umeå. Där var vi ofta förr om jularna, men de har också börjat åka bort.

Två veckor ska de vara borta.

– Då får vi nyåret där nere i alla fall. Min bror och hans fru och Johnys syster med man kommer också ner. Det är väldigt fint att fira nyår där.

Men så noga att fira traditionell jul är det inte alls.

– Nä, det struntar vi i, förutom julskinkan då. Innan vi åker har jag adventsstakar och någon tomte framme bara. Och utomlands finns det ju också tomtar och allt.

Men de spar inga pengar på att fly den svenska julen. Julklappar ska det vara ändå, i alla fall till barnbarnen, och resandet över jul är inte billigare än annars. Och vill man vara garanterad att komma iväg är det en dålig idé att hoppas på sista minuten-avgångar. Det finns nästan inga kvar, säger Linda Asplund på Ticket i Gävle.

– Det är väldigt mycket bokat. Att fynda något nu är svårt. Vi upplever att julresandet har ökat kraftigt. Det kan hänga ihop med den väldigt dåliga sommaren och att julen i år ligger så att man inte behöver ta så många dagar semester för att bli ledig länge. Men att det är lågkonjunktur eller att folk har sämre ekonomi, det är inget vi märker här, säger hon.

Hon säger att en tydlig tendens är att många väljer att resa i större sällskap.

– Man åker med familj och en del av släkten, kanske tio, tolv personer.

Thailand är fortfarande populärt över jul och nyår.

– Men det har svängt lite. Nu är det många som väljer Karibien eller Mexico i stället. Kryssningar är också väldigt bokat, och då är det alla åldrar, inte bara äldre damer utan även ungdomar och barnfamiljer, säger Linda Asplund.

Gunvor bokade i september, men redan då var det tilltänkta hotellet fullbokat. Men hon är nöjd ändå. Och någon julstress känner hon inte av.

– Inte ett dugg. Julafton tillbringar vi hos Johnys son och sambo. Sen åker vi iväg tidigt på juldagen. Det ska bli underbart. Sen är det ju roligt att komma hem också.

Mer läsning

Annons