Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade respekt för facken på Korsnäs

GÄVLEJan Stenbeck var kontroversiell, ofta kritiserad för hårda metoder i affärslivet men också beundrad för sin kunnighet och driftighet. Och för Korsnäs hade han ett särskilt hjärta.

Annons
- Det var det sista stora företaget som han hade kvar i arv, säger Åke Lamm, som från 1987 till 1997 satt som Pappersavdelningens representant i bolagsstyrelsen.
- Det var en ganska turbulent period. Jan Stenbeck var en intelligent kapitalist som hade modet att inte låsa sig för något. Han var jätteduktig helt enkelt.

Jan Stenbecks förhållande till de fackliga organisationerna var inte alltid det bästa, men enligt Åke Lamm behandlades facken på Korsnäs med största respekt av sin styrelseordförande. De fick alltid korrekt och snabb information, ofta utöver den lagstadgade informationsplikten.
- Han uppträdde oerhört juste.

Men han ställde också höga krav på de medarbetare han valde. Om de inte motsvarade förväntningarna var han inte sen att använda sin ägarposition för att genomdriva förändringar.
- Men han uppträdd hederligt. Mitt intryck är att han gav människor möjligheter.

I tider av nedskärningar på Korsnäs var han också angelägen att de som tvingades lämna företaget inte skulle göra det med bitterhet. Facket behövdes knappt för att få fördelaktiga villkor för de anställda som tvingades lämna Korsnäs.
- Det drev han själv.

Att företaget varit en angelägenhet för familjen ända sedan fadern Hugos tid gjorde kanske att Jan Stenbeck vårdade sitt förhållande till Korsnäs extra.
- Jag tror att det betydde oerhört mycket för honom, att det var farsarvet.

SVEN-OLOF EKMAN

Mer läsning

Annons