Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktet: Vi har inte gjort fel

”Vore du inte så tjock skulle det inte behövas så mycket insulin”, ska häktespersonal ha sagt till en diabetesdrabbad fånge – ”Gällande rutiner har följts”, skriver Kriminalvården.

Annons

GD berättade om den diabetessjuke, 22-årige mannen i slutet av november. Han satt frihetsberövad på häktet i Bomhus. Och i ett brev till Justitieombudsmannen, JO, hävdade mannen att han kämpat i tre veckor för att få rätt medicinering av anstalten.
Mannen skrev att han behövde ständig tillgång till dextrosol för att kunna tackla plötsliga blodsockerfall, vilket han ska ha tvingats vara utan i upp till fyra dygn.
”Ett blodsockerfall då hade inneburit koma, och troligen döden, om jag inte hittats i tid”, skrev mannen.

JO begärde att Bomhushäktet skulle yttra sig om anklagelserna, vilket de nu har gjort.
”Trots att det inte åligger Kriminalvården att ordinera dextrosol inköptes och tillhandahölls i tillräckliga mängder till klienten under den tid han vistades”, skriver Svante Lundqvist, verksamhetschef för Kriminalvården region nord.

I sitt brev berättade mannen att han slutligen fått träffa en läkare som genast sa åt honom att sänka sina insulindoser, trots att läkaren inte ska ha vetat hur mannens dosering såg ut eller vilka blodvärden han hade.
Läkaren ska även ha sagt att kroppen själv reglerar blodsockernivån och: ”En diabetiker behöver max ett paket dextrosol per halvår.”

”Läkaren är specialist i allmän medicin med över 20 års erfarenhet av diabetiker både i slutenvården och i primärvården”, konstaterar Svante Lundqvist – utan att bemöta mannens påståenden.

I sitt brev berättade mannen om att häktespersonal ska ha kränkt honom för hans vikt. Han ska bland annat ha fått höra: ”Inte konstigt att det går åt så mycket blodsockerstickor, så mycket godis som du äter.”

Men inte heller i det fallet medger häktet några felaktigheter:
”Både läkaren och sjuksköterskan anser att ärendet har handlagts professionellt och motsäger att NN har behandlats kränkande”, skriver Svante Lundqvist innan han lägger fram sin slutsats: ”Utredningen har inte visat skäl att kritisera Kriminalvården. Gällande rutiner har följts och NN har tillhandahållits erforderlig vård och behandling.”

Mer läsning

Annons