Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halka ger högtryck på akuten

Sedan i torsdags har Gävleborg befunnit sig i skottgluggen för en snökanon. Resultatet: avåkningar och halkolyckor. Akuten i Gävle fick kalla in extra personal för att kunna ta hand om alla benbrott.

Annons

På akutmottagningen på Gävle sjukhus har trycket varit hårt de senaste dygnen. Mellan fredag och lördag kom det in 87 patienter med frakturer. Det kan jämföras med den normala nivån då det kommer in ungefär 25 personer på ett dygn.

– Vi har tagit in extra läkare och alla ordinarie har jobbat och gipsat. Men under lördagseftermiddagen började det lugna ner sig. Men det har varit allt från handleder och höfter till fötter och ben. Allt som går att bryta har brutits, säger Helena Fahlstedt, informatör på landstinget Gävleborg.

Även snöröjarna har det körigt. Snön som kommit har täppt till vägar ordentligt och ett hundratal plogbilar kör dygnet runt.

Lennart Helsing är informatör på Trafikverket. Han säger att den plats där plogbilarna börjar skotta är igensnöad när de kommer tillbaka från rundan.

– Därför kan vi inte få till en permanent lösning. Så länge det snöar handlar det om att försöka säkra framkomligheten.

Han vill ändå lyfta fram en positiv aspekt av snökaoset och det är att de svåra och allvarliga olyckorna är mycket färre när snön rasar.

– Alla kör så sakta. På somrarna ser man sällan bilar som kört i diket, bärgats och sedan kör vidare. Men det händer ofta på vintern. Man ringer en bärgare som drar upp bilen och sedan åker man vidare.

Leif Edvinsson, vd för Falck Gävle-Sandviken, håller med. Även hans förare kör dygnet runt, de fem bärgningsbilarna rullar hela tiden. Han berättar om en kvinna som körde av under lördagen.

– Det var så mycket snö i diket att hon inte kom ur bilen. Vi drog upp den och det var inte en skråma på den. Snön är mjuk, så det är få plåtskador. Det är ofta bara att dra upp bilarna och sedan kör de vidare och vi åker till nästa.

Men avåkningarna har duggat tätt. Bussar, lastbilar och traktorer har hamnat i diket de senaste dagarna.

– Vi hade tio timmars väntetid för tunga fordon i fredags.

Förhållandena är dåliga på de flesta platser, men en väg rekommenderar Leif Edvinsson att man undviker.

– Mellan Hacksta och Ockelbo är det riktigt dåligt. Där ska man nästan inte köra överhuvudtaget som privatperson.

Men han har några tips till de som ändå måste ge sig ut i trafiken.

– Ha bra däck, ta det lugnt och ha bra vindrutetorkare. Det får ta den tid det tar. Det är ofta de som kör om som får sladd och hamnar i diket, det är så enormt halt.

Ta det försiktigt i snön, mellan fredag och lördag var mer än dubbelt så många som vanligt som hamnade på akuten med frakturer.

Mer läsning

Annons