Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsomässa hela helgen

/
  • Och så testar Gefle Dagblad shiatsumetoden.– Shiatsu är japanska och betyder fingertryck, säger Ewa Röjestål, shiatsuterapeut.
  • Annika Wiberg är ansvarig för mässan.– Det här är den allra största mässan vi haft och det har varit jättemycket folk. Det är så roligt, säger hon.
  • Peter Olsson är rosenterapeut. Hans fru Annika förespråkar också rosenmetoden.

Liniment, stödstrumpor, bioaktiva drycker och ”smycken med ­verkan” är en del av utbudet på Hälsomässan som pågår i helgen på Maxim i Gävle.

Bland behandlingsvarianter som rosenmetoden, taktilmassage och shiatsu valde Gefle Dagblad att testa den senare.

Annons

Det är femte året som Hälsomässan arrangeras av Marknadsskaparna. Drygt 30 utställare marknadsför i helgen sina produkter och tjänster.

En hel del passade på att prova på behandlingar. Den alternativa rosenmetoden är populär bland besökarna.

– Det är fullt i dag och nästan fullt i morgon också, säger Annika Olsson, som förklarar att rosenmetoden är en massageliknande teknik där man i stället för att knåda trycker och håller ner tills spänningen släpper.

Det finns ingen forskning som visar att metoden fungerar. Den bygger på att det finns ett samband mellan muskelspänningar och tidigare svåra, ibland undanträngda, upplevelser.

– Det kan vara spänningar man fått från barndomen eller en jobbig skilsmässa. Ofta kommer känslorna upp under behandlingen och många gråter eller skrattar, säger Annika Olsson.

En annan alternativ behandling, där en reporter inte riskerar att falla i gråt på arbetstid, är shiatsu.

– Det är en komplementär behandling. Shiatsu är japanska och betyder fingertryck, men det bygger också mycket på den kinesiska traditionen akupunktur, säger Ewa Röjestål, shiatsuterapeut.

Metoden ska hjälpa att återställa kroppens energibalans, ki-flöde. Även här ser man ett samband mellan fysisk och mental hälsa.

– Jag tror inte på det här, jag vet att det fungerar, säger Ewa Röjestål.

Och stund senare är hon i full gång med att trycka på min rygg och på mina axlar. Egentligen ska behandlingen ske på en futonmadrass på golvet, men på en välbesökt mässa med begränsat utrymme får det kompromissas en del.

– Nämen oj, här var det nåt, säger Ewa, som om hon vaskat fram ett stycke guld när hon trycker på mina mycket stela axlar.

Så hur var det? Jo, skönt, men om det fungerar har jag ingen aning om, inte än i alla fall. Men om jag känner efter kanske jag är lite mer balanserad. Eller inte.

Annons