Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsopark får inte stöd

/
  • Olov Dahlin var en av dem som år 2007 lanserade idén om en hälsopark vid Fjärran Höjder och hoppades på politikernas stöd. Nu säger Gävle kommun nej till att vara medfinansiär.

En hälsopark med alternativa behandlingsmetoder vid Fjärran Höjder. Idén lanserades 2007 och initiativtagarna hoppades på politikernas stöd. Men Gävle kommun säger nu nej till att vara medfinansiär.

Annons

GD berättade 2007 om hälsoparken som skulle byggas bredvid Fjärran Höjder. Initiativtagare var Olov Dahlin, universitetslektor i religionsvetenskap på Högskolan i Gävle, och Fjärran Höjders badchef Bernt Jonsson.

Mottagningen skulle kombinera traditionell behandling med alternativa metoder, exempelvis akupunktur, zonterapi och qigong. Mottagningen skulle fungera förebyggande och hälsofrämjande och komplettera den vanliga primärvården.

En arbetsgrupp bildades med representanter för högskolan, landstinget och kommunen, och kommunstyrelsen avsatte 300 000 kronor till en förstudie.

Ett förslag till samverkansprojekt har också arbetats fram där även bland annat försäkringskassan ingår.

Men i en viljeyttring konstaterar kommunledningen nu att det aldrig angetts exakt vad kommunen ska bidra med. Pengar till ett bygge kan inte bli aktuellt.

Om landstinget eller någon annan däremot satsar kan kommunen ta närmare ställning till att upplåta marken och bidra till driften.

Olov Dahlin säger att han aldrig väntat sig att kommunen skulle investera.

– Men vi hoppas att de är villiga att upplåta marken, säger han.

Han hade önskat att kommunen ändå skulle uttrycka att visionen är bra.

– Men vi kämpar vidare med projektet. En möjlig investeringsväg är att starta en insamlingsstiftelse. En annan tänkbar modell är den som användes när Teknikparken blev till: ett kluster av egna företagare och en privat hälsoentreprenör som vill driva en hälsocentral vid Fjärran Höjder, säger Olov Dahlin.

Mer läsning

Annons