Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsosamma Gävlebor på stadens motionsslinga

/
  • Berit Larsson, 75, tar gärna med sig maken när hon går ut i spåret. Hon, liksom många andra Gävlebor, utnyttjar Hälsans stig flera gånger i veckan.
  • Från slottet och vidare genom Slottsträdgården och Boulognerskogen återvänder den in mot centrum via Regementsparken och konserthuset.
  • Tom Strömbom, 40, brukar springa längs Gavleån. Närheten från centrum till spåret tycker han är ett privilegium.
  • Make up artisten Jessica Klahr, 25, tränar på Hälsans stig när hon kommer hem till Gävle.
  • Att spring längs Gavleån på Hälsans stig har blivit populärt bland löparna på sommaren. Här kämpar Per Persson, 48, på i spåret.
  • Kollegorna Johanna Berglund, 21, och Linnea Björk, 20, hade ledigt från jobbet på Brasserie Absint och passade på att motionera i solskenet.

På Hälsans stig längs Gavleån, ett stenkast från Gävle city, kämpar joggarna på i spåret. Flåset från löparna hörs lång väg och gruset stänker upp när två joggare springer förbi GD:s utsända reporter som tagit sig till stans populäraste löpspår på sommaren.

Annons

Begreppet Hälsans stig kan man hitta lite runt om i Sverige. Det är Hjärt- och lungsjukas riksförbund som är anordnare av Hälsans stig. I Gävle finns denna fantastiska löpsträcka som sträcker sig intill Gavleån. Intill Hälsans Stig vid konserthuset i Gävle stannar två löpare till och GD följer med dem för att få en pratstund.

Det är kollegorna från Brasserie Absint, Johanna Berglund, 21, och Linnea Björk, 20, som tagit sig ut i spåret för att avverka ett tufft löppass. Svetten lackar och det syns att de kört ett rejält pass.

– Vi tränar en eller två dagar i veckan. Det här är en väldigt bra sträcka att motionera på. Idag är vi lediga från jobbet och då passar vi på att träna, säger Linnea Björk.

På Hälsans stig finns alla typer av motionärer det är allt från löpare som springer långlopp till vanliga motionärer som är ute för att ta en rask promenad i solskenet. En av dem är Berit Larsson, 75, som är ute och promenerar flera gånger i veckan på Hälsans stig.

– Tillgängligheten för spåret är perfekt. Jag föredrar oftast att gå med maken, men han vill oftast gå lite snabbare än mig så då vänder jag om efter ett tag och går en kortare väg, säger Berit Larsson.

Att ta en promenad på Hälsans stig har numera blivit en viktig rutin i Berit Larssons liv för att hålla sig i form.

– Om jag inte har något annat för mig går jag ut och går här längs Gavleån. Gavleån är så vacker att promenera intill, säger Berit Larsson.

En annan som dagen till ära är ute och springer i spåret är Jessica Klahr, 25, som arbetar som make up artist på Åhléns i Stockholm. Med musik i hörlurarna får hon extra kraft att orka genomföra passen i spåret.

– Det här gör jag för min egen skull och det är bra träning. Jag gillar att spåret ligger så nära staden, säger hon.

En av dem som såg svettigast ut för dagen var Tom Strömbom, 40, som i ett rejält elittempo stegade förbi GD:s reporter som stoppar honom i farten.

– Det är helt otroligt att ha ett sådant grönområde mitt i centrum. Det är alltid mycket folk här i rörelse. Jag brukar se mycket folk som löper tillsammans här. Det är en väldigt bra start på dagen att löpa den här sträckan, avslutar Tom Strömbom.

En annan löpare är Per Persson, 48, som går eller springer mellan sex till åtta kilometer per gång när han är ute i spåret.

– Jag tycker det är jättehärligt att springa längs vattnet.

Pratar motionärerna i spåret med varandra?

– Ibland gör vi det, men inte jämnt. Det vanligaste är väl att man hejar på varandra.

Mer läsning

Annons