Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamnprojektet i gungning?

GÄVLEEn av de personer som vill bli delägare i Gävle hamn och satsa 500 miljoner på utveckling av hamnen har enligt flera oberoende källor uppträtt under falskt namn. Gefle Dagblad kan i dag avslöja att den som i Gävle har presenterat sig som Kenneth Thier med all sannolikhet egentligen heter Kenneth Johansson, en person som under flera år på 90-talet var häktad i sin frånvaro, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Annons
Utomlands
Kenneth Johansson har aldrig ställts inför rätta. Han flyttade utomlands i början av 90-talet och har sedan dess hållit sig undan svenska myndigheter. Hans för myndigheterna senast kända adress är en kontorsfastighet i centrala Zürich i Schweiz. Dit skickas en gång om året ett brev från kronogfogdemyndigheten, med påminnelse om hans skatteskulder, brev som lika regelmässigt returneras till myndigheten.
- Han har gäckat polis och åklagare under många år, säger Kent Nykvist, specialåklagare i Nyköping.
I kontakterna med Gävle kommun representerar Kenneth Thier bolaget PMS Limited, med säte i London, som skrivit avtal med kommunen om den framtida utvecklingen av hamnen. Avtalet, ett så kallat letter of intent, undertecknades i oktober i år. Det ger PMS tillsammans med ett annat brittiskt bolag, Cliffstone Investments, företräde att gå in som delägare i hamnen.
Det finns i dag inga brottsmisstankar mot Kenneth Johansson. Eftersom han lyckats hålla sig undan så länge har de brott han varit misstänkt för, bland annat grov oredlighet mot borgenär och bokföringsbrott, blivit preskriberade, det senaste så sent som i fjol.
Men flera källor berättar för Gefle Dagblad att han fortfarande är verksam i Sverige, och enligt vad GD erfar är polisen också medveten om att Kenneth Johansson använt sig av namnen Thier och von Thier.
För något år sedan gick en man under namnet Kenneth von Thier in i ett stort affärsprojekt och lovade att skaffa fram nödvändigt kapital. Under samarbetet med en affärskonsult lånade han dennes kontor och utnyttjade flitigt telefonen på kontoret.

Kontakter
Han sa sig ha kontakter med både kinesiska och arabiska affärsintressen, men något kapital lyckades han aldrig skaka fram. Projektet havererade och affärskonsultens företag gick i konkurs.
- Till stor del berodde det på de löften som aldrig infriades.
- Allt var bara luftslott, säger affärskonsulten, som vill vara anonym. Den automatiska nummerregistreringen på kontoret visade att en hel del av Kenneth von Thiers samtal gått till släktingar till - Kenneth Johansson.
- När han konfronterades med de uppgifterna försvann han, säger affärskonsulten.
Flera andra källor berättar om liknande affärskontakter med mannen, alltid med fagra löften om goda affärskontakter. Kenneth Thier har ingen känd adress i Sverige och har bara lämnat ett mobiltelefonnummer som GD hittills inte har lyckats nå honom på.
Däremot uppger hans affärskompanjon i PMS, Paul Björndal, att Kenneth Thier för närvarande befinner sig i Schweiz, där han ska vara bosatt. Den uppgiften lämnade Paul Björndal till Gefle Dagblad dagen före julafton. När GD började ställa frågor om Kenneth Thier svarade Paul Björndal att Kenneth Thier kommer att trappa ner sitt arbete med Gävle hamn.
- Han har så mycket på gång i Asien, sa Paul Björndal då, men försäkrade att allt går enligt planerna när det gäller hamnen och att det finns många som är villiga att investera i projektet.

Mer läsning

Annons