Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hämtar sopor i egen regi

/

Gästrike Återvinnare har beslutat ta över all sophämtning i egen regi från hösten 2013.

– Styrelsen var enig, säger förbundsdirektören Thomas Nylund.

Annons

Sophämtningen i det norra distriktet sköts i dag av entreprenören SITA, men kontraktet går ut den sista september 2013.

I stället för att göra en ny upphandling har Gästrike Återvinnare nu beslutat köra i egen regi i hela regionen. Om SITA:s chaufförer kan gå över till Gästrike Återvinnare i samband med förändringen är oklart.

– Vi kommer att behöva förstärka med både fordon och chaufförer, så det är möjligt. Vi ska inleda diskussioner med SITA så att övergången blir så smidig som möjligt, säger Thomas Nylund.

Niclas Sandström, ombudsman hos Transport som organiserar chaufförerna på den privata sidan, är kritisk till beslutet.

– För de anställda blir det förmodligen bra. De kanske kan jobba för kommunen och få bekväma dagar och kanske högre lön. Men principiellt tycker jag att det är fel. Det är ett dåligt beslut för medborgarna, säger han.

– Jag blev faktiskt besviken, för när Gästrike Återvinnare bildades sa man att mer verksamhet skulle läggas ut på entreprenad, och nu gör man tvärtom. Jag är säker på att det skulle bli billigare för abonnenterna om man lade ut hela insamlingen av hushållsavfall på entreprenad i stället, säger han.

Men att det finns något mål om att lägga ut mer på entreprenad känner inte Thomas Nylund till.

– Det har jag aldrig hört något om, och vi har så mycket på entreprenad ändå. Hela behandlingsdelen köper vi in, och SITA fortsätter köra på slamsidan, säger han.

– Avsikten med den här förändringen är att vi ska effektivisera. Vi ska se över hela området och försöka optimera hämtningen, säger han.

Mer läsning

Annons