Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han kan bli bättre”

Försäkringskassan tror att Lars Andersson kan vara arbetsför inom ett år.

– Så länge det pågår rehabilitering är det inte styrkt att arbetsförmågan är nedsatt ett år framåt i tiden, säger Anna Welin på myndigheten.

Annons

För att man ska ha rätt till livränta krävs det enligt lagen att ”nedsättningen av förmågan att skaffa inkomst genom arbete kan antas bestå under minst ett år”.

Lars Anderssons läkare har inte kunnat ge besked om hur länge det dröjer innan Lars kan börja jobba igen.

– Han är visserligen sjukskriven i ett år, men det framgår också av läkarintyget att det inte går att bedöma om han kan återgå till sitt nuvarande arbete. Då kan inte vi heller bedöma om hans inkomstförmåga är varaktigt nedsatt, säger Anna Welin, försäkringsspecialist på Försäkringskassan.

Enligt henne hade det varit en annan sak om Lars Anderssons arbetsgivare meddelat att Lars måste byta jobb eller om läkaren skrivit att Lars aldrig kommer att bli bra.

– Då hade vi kunnat pröva om han skulle göra en inkomstförlust med tanke på vad han skulle kunna tänkas klara av att jobba med i stället, säger Anna Welin.

Men kan det inte vara svårt för läkaren att avgöra när Lars Andersson kommer att kunna börja jobba?

– Jo, men om läkaren skriver att det kommer att dröja minst ett år så har vi i alla fall något att utgå ifrån, säger hon.

Så om läkaren kompletterar med den uppgiften så får Lars Andersson livränta?

– Det beror helt på vad som framgår av läkarintyget. Det är väldigt svårt att säga mellan tummen och pekfingret.

Enligt Anna Welin är Lars Andersson tidigt ute med att ansöka om livränta.

– Det pågår rehabilitering och skadan är inte färdigläkt ännu. Då förväntar man sig fortfarande att det eventuellt kommer att bli bättre inom ett år, säger hon.

Mer läsning

Annons