Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Han kan inte styrka sin identitet”

Enligt Migrationsdomstolen kan Sams släktingar i Irak ta hand om honom. Själv fruktar han att de ska döda honom.

Annons

Sams fall har behandlats av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Ingen av dem ger honom rätt att stanna i Sverige. Nu återstår det att försöka få saken prövad av Övermigrationsdomstolen, vilket är svårt då Sams fall inte är av principiell betydelse för andra mål.

Den andra utvägen är att Europadomstolen fryser Migrationsdomstolens beslut. När Europadomstolen stoppar avvisningar gäller stoppet till dess att domstolen säger något annat.

Enligt Migrationsverket och Migrationsdomstolen kan inte Sam styrka sin identitet. Det förfalskade pass som han kom till Sverige med räknas inte som identitetshandling. Varken Migrationsdomstolen eller Migrationsverket ifrågasätter att Sam är minderårig eller att han är från Irak.

Däremot påpekar de att han inte har kunnat styrka att hans mamma och bror är i Syrien eller skälen till varför de flydde dit. Det syriska uppehållstillstånd han har visat upp duger inte för domstolen.

Migrationsdomstolen menar att Sam inte har ansträngt sig tillräckligt för att få fram uppgifter som styrker hans berättelse och vem han är.

Han har lyckats få fram en del handlingar, som ett läkarintyg om hans mamma, och hans pappas anställningsbevis hos irakiska nationalgardet. Men han har inte kunna visa för svenska myndigheter att den irakiska polisen har påbörjat en utredning om pappan och brödernas försvinnande.

Domstolen menar att Sams berättelse är vag och detaljfattig och att han därför har låg trovärdighet. Sam har i sin tur sagt att han befunnit sig på flykt sedan han var tio år och har därför svårt minnas detaljer från livet i Irak.

Han har inte de kontakter han behöver i hemlandet för att kunna få fram handlingar som styrker hans identitet och berättelse. Migrationsdomstolen säger sig ta hänsyn till Sams unga ålder, men menar att han själv borde kunna få fram de uppgifter han behöver.

Likt Migrationsverket menar domstolen också att säkerhetsläget i Irak är så pass bra i dag att de irakiska myndigheterna ska kunna skydda honom från våld och förföljelse.

Migrationsdomstolen hävdar dessutom att Sam inte kan styrka att hans familj lever under dödshot från släkten. Domstolen drar därför slutsatsen att det finns släktingar som kan ta emot Sam när han skickas tillbaka.

En av domstolens tre nämndemän håller inte med om domen. Nämndemannen menar att Sams berättelse är trovärdig och att hon befarar att han kommer att utsättas för våld från släktingar om han återvänder till Irak. Hon vill därför att han ska få uppehållstillstånd.

Mer läsning

Annons