Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han köpte katolska kyrkan

/
  • Kyrkan som stod färdig år 1882 är i dag Sveriges äldsta bevarade katolska kyrka.
– Eftersom byggnaden är k-märkt får jag inte göra om någonting utan att först ta kontakt med kommunen, säger Kurt Bengtsson.
  • De blyinfattade fönstren är dekorerade med kulturhistoriskt intressanta fönstermålningar.
  • Tennstopets uteservering.
  • Portalen ut mot Norra Central-gatan.
  • Katolska kyrkan sedd från Norra Centralgatan.
  • Kyrkan som stod färdig år 1882 är i dag Sveriges äldsta bevarade katolska kyrka.
– Eftersom byggnaden är k-märkt får jag inte göra om någonting utan att först ta kontakt med kommunen, säger Kurt Bengtsson.
  • Kyrkorummet med sina utsmyckningar och handmålade väggar är kulturhistoriskt intressant, enligt k-märkningen från 1980-talet.

Han har precis blivit ägare av Sveriges äldsta bevarade katolska kyrka.

Nu vill han göra den k-märkta byggnaden mer tillgänglig.

– Ravepartyn blir det nog inte tal om, men lugnare tillställningar kan nog passa, säger Kurt Bengtsson.

Annons

I 15 år drev han restaurang Tennstopet tills dottern Mikaela tog över rörelsen år 2004. Sedan dess driver han ett bolag som äger byggnaden där restaurangen huserar.

Uteserveringen på innergården ramas in av fastigheten, kyrkan och en församlingslokal i trä. Kyrkan är ursprungligen katolsk men har under de senaste åren tillhört det serbisk-ortodoxa stiftet.

När kyrkan och församlingslokalen blev till salu passade Kurt Bengtsson på att köpa alltihop för 2,2 miljoner kronor.

– Jag har inget kommersiellt intresse i det här, det primära var att få kontroll över händelseutvecklingen i byggnaderna som sitter ihop. Det kan vara svårt att dela en innergård med andra ägare, säger han.

Kyrkan är k-märkt vilket sätter stopp för ombyggnader – glasmålningarna, de handmålade väggarna och allt annat med kulturhistoriskt värde måste lämnas orört. Men det vackra kyrkorummet kan nog lämpa sig väl för en rad olika aktiviteter, menar han.

– Bröllop, dop, utställningar, konserter, föredrag, middagar, studentfester... Många andra kyrkobyggnader används för sådana saker i dag, så jag tror att det kan finnas ett intresse från företag och föreningar att hyra lokalerna, säger han.

Annons