Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tror på samarbete

/
  • – Jag hoppas få ägna mig åt både kriser och medling, men jag vill också jobba med att göra något åt alla tysta katastrofer, som att barn fortfarande dör av brist på rent vatten, sa jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN från i sommar.

Konflikten mellan Iran och Israel tornar upp sig vid horisonten, situationen i Afghanistan blir alltmer besvärlig och 3 000 barn dör varje dag för att de inte har rent vatten.

Men Jan Eliasson, som i sommar tillträder som vice generalsekreterare i FN, är i grunden optimist.

– Allt går att ordna, säger han.

Annons

Ett par hundra företagare i Gävle som deltog i Effectdagen i Konserthuset i Gävle fick i går eftermiddagen förmånen att lyssna på Jan Eliasson, som ”bara” var diplomat, fredsmäklare och före detta utrikesminister när han bjöds in, men nu fått det högsta FN-uppdrag som någon svensk haft sedan Dag Hammarskiöld.

Jan Eliasson tror till hundra procent på internationellt samarbete på alla nivåer, säger han:

– Det finns enorma vinster i att samarbeta, inte minst i Norden. I många delar av världen är det förenat med livsfara att gå över gränsen till grannlandet, men här i Norden är det lustbetonat. Det är en enorm tillgång. Jag vill verkligen slå ett slag för nordiskt samarbete, sa han.

Men den europeiska idealismen har just nu lågkonjunktur, och FN är lite luggslitet. Många klagar på att FN gör för lite, konstaterade Jan Eliasson.

– Jag håller med. Jag önskar också att FN kunde göra mer. Men när man klagar på FN glömmer man att medlemsstaterna sätter sig på tvären. Min dröm är att det ska sjunka in överallt att internationellt samarbete är ett nationellt intresse. Tyvärr är det lättare att förstå här i Sverige än i USA, Ryssland eller Kina, sa han.

Det finns många orosmoln i världen, allt från konflikter till miljöhot, men det finns grund för att känna hopp inför framtiden. På många områden går utvecklingen åt rätt håll, betonar Jan Eliasson.

– Millenniemålet att antalet personer som saknar rent vatten skulle halveras har redan nåtts, även om ett glas vatten fortfarande är en dröm för 880 miljoner människor. På utbildningsområdet händer också väldigt mycket, säger han.

– Nästan alla länder har nu infört obligatorisk skola för alla barn. Och flickor går nästan lika mycket i skola som pojkarna. Det är värt oerhört mycket, säger Jan Eliasson.

Bland frågorna från publiken kom en mycket konkret fråga från en orolig mamma vars son valt att bli soldat I Afghanistan. Vad ska hon råda sin son? undrade hon.

– Afrika, tyckte Jan Eliasson.

– Jag tycker att Sverige kan vara med i operationer som leds av Nato, om de har ett tydligt FN-uppdrag, men framför allt tycker jag att vi ska vara mer aktiva i FN:s egna operationer. Särskilt bör vi vara i Afrika, där det bara finns 30-40 svenskar nu. Så säg åt din son att söka observatörskap i Afrika. Då får han en roll där han får vara med och förhindra krig och konflikter, sa han.

Millennie-målet att antalet personer som saknar rent vatten skulle halveras har redan nåtts, även om ett glas vatten fortfarande är en dröm för 880 miljoner människor.

Mer läsning

Annons