Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han utmanar Angry Birds

/
  • Att kombinera våld, humor och satir verkar vara receptet på ett framgångsrikt mobilspel.
– Angry Birds spelar i en egen liga, men mitt varumärke är på väg att bli ett av de stora, säger 22-årige Dan Erhard Olsson från Valbo.

När Tyler Smith blir sparkad från sitt jobb på en livsmedelsaffär återstår bara ett alternativ: Att bli yrkesmördare.

– Det är ett ganska blodigt spel, konstaterar ­skaparen Dan Erhard Olsson.

Annons

I en vindslägenhet i Gävle sitter 22-åringen som just nu har två ikoner på App stores topp 25-lista i USA.

– Angry Birds spelar i en egen liga, men mitt varumärke är på väg att bli ett av de stora, säger han.

Redan som 14-åring var dataspel det stora intresset vid sidan av fotbollen. Som 17-åring spelade han med Gefle IF när han drabbades av en allvarlig blodförgiftning.

– Jag blev otroligt sjuk i ett år och mådde fruktansvärt dåligt när jag inte kunde spela fotboll. I stället flydde jag in i spelvärlden och började utveckla min kreativa sida.

Han är helt självlärd. Mobilspelet Clear Vision var från början ett online-spel som han sedan har utvecklat till applikationer för både android-telefoner och i-phones.

– Idén, speldesignen och programmeringen står jag för helt själv, men jag har anlitat folk som har hjälp mig med filmsekvenser och att animera en del karaktärer, säger han.

I 1,5 år jobbade han med den första versionen som släpptes i februari ifjol. Då var han barskrapad, skuldsatt och i stort behov av en framgång.

Och framgången kom. I dag har två miljoner människor betalat sju kronor för ettan och inom loppet av en vecka har tvåan klättrat högst upp på App stores försäljningslistor i USA, Australien och Norge.

– Jag hade inte kunnat be om en bättre start, säger Dan Erhard Olsson.

Framtiden ser ljus ut för 22-åringen från Valbo. Det enda han önskar sig just nu är arbetskamrater – det kan bli lite ensamt i vindslägenheten som är både bostad och arbetsplats.

– Jag har samarbetat med folk i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Det vore kul att anställa några av dem och jobba tillsammans här i Gävle. Just nu har vi olika dygnsrytm vilket kan vara lite jobbigt.

Mer läsning

Annons