Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han utsattes för hatbrott

/

I somras blev 19-årige Morgan Wahlund slagen till marken och rånad.

Det var andra gången han utsattes för hatbrott.

Nu vänder han sina svåra erfarenheter till något positivt och gör sitt projektarbete om attityder mot homosexuella.

Annons

I augusti berättade GD om det som hände homosexuelle Morgan Wahlund under årets feriepraktik på Gran Canaria. Där blev han nedslagen av två män som rånade honom och hotade med att våldta honom.

Innan dess hade han precis avslutat en terapi för en annan misshandel. Han hade ett par år tidigare blivit knuffad och sparkad av en jämnårig kille hemma i Gävle.

Efter sommarens händelse har han gått till en kurator, men skolarbetet har också blivit ett sätt att försöka hitta en grundtrygghet han som tonåring aldrig har haft.

– Projektarbetet är en del av att bearbeta det som har hänt. Att ni skrev om det betydde mycket för mig, det har stärkt min självkänsla, säger Morgan som läser sista året på vård- och omsorgsprogrammet.

Hans projektarbete består av flera delar och planen är att han ska presentera resultatet av sitt arbete i Polhemsskolans aula i vår. En del är att han har låtit elever på skolan svara på enkätfrågor om sina attityder mot homosexuella.

– Min enkät visar att ungdomar i Gävle är dåligt informerade om sexuella läggningar. Enligt läroplanen för svenska skolan är det skolornas skyldighet att informera om det och att värna alla människors lika värde. Många av de som har gjort enkäten kan inte ens stava till heterosexuell och vet inte heller vad det betyder.

Morgan har själv haft tuffa år i skolan sedan han upptäckte sin sexualitet som 13-åring.

– Jag blev mobbad under de tre åren jag gick på Sofiedalsskolan och det tror jag beror på att vi inte fick någon information om homosexualitet.

Han har också intervjuat personer med olika kulturella bakgrunder och i olika åldrar. De visar att unga är mer toleranta än äldre och att intoleransen mot homosexuella är större hos de som har bakgrund i andra länder.

– De äldre blev mest obekväma av mina frågor. Jag intervjuade personer från Chile, Saudiarabien och Irak och de tyckte att homosexualitet är oacceptabelt. En ung kille från Irak förklarade att homosexuella män i Irak ställs inför valet att gifta sig med en utvald kvinna eller att dödas tillsammans med henne.

Han studerar också svensk forskning som har gjorts på området.

En svensk studie som bara är några år gammal visar att svenskar är toleranta mot homosexualitet när de är i grupp, men att de blir betydligt mindre förstående när de ensamma får ta ställning.

– Även de som ska vara ”upplysta” tycker annorlunda längst inne. Ställer man personliga frågor visar sig fler vara homofober.

Han funderar på att fortsätta engagera sig för att sprida kunskap om homosexualitet och arbeta för ökad tolerans i samhället.

På sin blogg skriver han om hur det är att vara ung och homosexuell i Gävle. Där finns information som kan vara till stöd för den som känner sig utsatt som homosexuell.

Eventuellt kommer han också att börja skriva för internetversionen av Ungdomsmottagningen, ungdomar.se.

Morgan bloggar på www.morgans.nu

Mer läsning

Annons