Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vann Finnkampen - i snapsvisor

/
  • Foto:ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Snapsmästare. Georg Granbom tog hem finnkampen i snapsvisor. Tävlingen avgjordes i Helsingfors i lördags. När han kom hem i söndags eftermiddag blev det förstås en del firande.

GÄVLEGeorg Granbom från Gävle vann i helgen Finnkampen. I snapsvisor.- Den enda finnkamp jag kan vinna, säger han och skrattar.

Annons
Gefle Dagblad har berättat om honom förut. I oktober tog han andrapriset när SM i snapsvisor avgjordes i Stockholm.
Det är Vin- och sprithistoriska museet som har samlat snapsvisor sedan 1992. Sedan 1995 anordnar dessutom museet årligen svenskt mästerskap i nyskrivna snapsvisor.
Georg Granbom har tidigare bland annat skrivit många dagsverser som publicerats i Gefle Dagblad. 149 stycken dagsverser i följd närmare bestämt.
Tidigare i år skickade han in tre bidrag till snaps-SM och en av de tre - "Skilda preferenser" - gick till final (se texten nedan). Då räckte det inte riktigt ända fram. Det blev en andraplats, men han blev uttagen att tillsammans med ytterligare fyra personer representera Sverige i Finnkampen i snapsvisor i Helsingfors. De fem svenskarna fick tävla mot fem finlandssvenskar.
Juryn där tyckte allra bäst om "Skilda Preferenser" och när Georg Granbom kom hem i går blev deten del firande tillsammans med familjen.
Han berättar att varje deltagare fick framföra sitt bidrag. Sedan fick publiken, som fått visorna utdelade på papper, sjunga med. Eftersom det var en stor publik, cirka 250 personer, var det en mäktig upplevelse.
- Det var verkligen festligt, säger han.
Vinsten blev ett diplom, en fin snapsflaska i glas med inskription och så äran förstås.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons