Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han var snabbast på E4

/
  • Linda Jungsbro födde en pojke i bilen, med maken Calle som barnmorska. Storebröderna Hugo och William hade också bråttom när de föddes, men då hann mamma och pappa i alla fall in till BB.
  • Yngste sonen Jungsbo föddes i bilen på E4 natten till i går.

Det gick snabbt när Linda och Calle Jungsbo i Bergby fick sitt tredje barn.
Pojken föddes i bilen på E4 på väg in till förlossningen strax före klockan tre på natten, med pappa Calle som barnmorska.
– Han hade nog bråttom att få träffa oss, säger storebror William.

Annons

Vid tvåtiden i går eftermiddag kunde hela familjen lämna Gävle sjukhus och åka hem igen, mindre än tolv timmar efter den dramatiska förlossningen.

Linda Jungsbo är fortfarande lite omtumlad.

– Det känns märkligt. När de andra pojkarna föddes gick det också fort, men då hann vi i alla fall in till förlossningen, säger hon.

Hon kände den första värken halv två på natten. En timme senare hade de lämnat de båda äldre pojkarna hos några vänner som var vidtalade, och körde E4 mot Gävle.

Klockan 2.47 gick vattnet.

– Då ringde jag nummerupplysningen, men de kopplade mig helt fel. Ring ett, ett, två, sa Linda till mig. Vadå? sa jag, ska jag ringa 118 112? berättar Calle Jungsbo.

– Jag var nog lite uppskärrad.

När han till slut ringt SOS lovade de att skicka iväg en ambulans ut på E4. Men då var det redan dags.

– Då sa Linda att nu kommer huvudet, nu måste du stanna bilen. Så jag körde in till vägkanten på en sträcka där det var tvåfiligt och gick runt bilen. Då såg jag huvudet. Hoppsan, sa jag, och så tog jag emot honom, berättar Calle Jungsbo.

Sedan blev han nervös:

– Navelsträngen låg runt huvudet på honom. Ta det lugnt, sa Linda, och jag kom ihåg hur man gjorde från när William föddes och kunde vira upp den. Då började han skrika.

Det var minst nio minusgrader ute, men de hittade en T-shirt som de svepte in babyn i och lade en jacka över och så satte sig Calle Jungsbo vid ratten igen och körde vidare.

– Det tog nog inte mer än två minuter allt som allt. Ambulansen mötte vi när vi svängde av mot Sätra, det var ju ingen idé att vänta på den, säger han.

När de kom fram till sjukhuset stod personalen från förlossningen beredda, men de kunde snabbt konstatera att både mamma och barn mådde bra. Pojken, som inte fått något namn ännu, vägde 3 369 gram och var 51 centimeter lång.

– Det vore roligt om vi kom på ett namn på fyra bokstäver som börjar på E. Men vi har inte hittat något E4 som vi gillar ännu, säger Calle Jungsbo.

Mer läsning

Annons