Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill ha nya kamrater

/
  • – Vi har inte varit ett tillräckligt öppet parti som människor har känt att de varit välkomna att engagera sig i. Vi behöver få in nya människor med nya nätverk som vi kan nå ut till, säger Tomas Tobé.

I valet 2010 ska minst 40 procent av alla namn på Moderaternas valsedel i Gävle vara nya. Det säger riksdagsledamoten Tomas Tobé, ordförande för Moderaterna i Gävle.
För att det ska kunna ske säger han att det är nödvändigt att några av de moderater som varit med länge lämnar plats för nya förmågor.

Annons

I höst börjar nomineringsprocessen då valsedlarna inför kommun, landstings och riksdagsvalen 2010 ska fastställas. Men redan nu smider partierna planer inför valet 2010. Moderaterna i Gävle har bestämt sig för en satsning på att förnya partiet.

I nästa vecka går man ut med annonser i lokaltidningarna för att hitta nya politiker. Sedan startas en politikerskola under året med målsättningen att skola in politiker som kan ställa upp i valet 2010.

– Vi har inte varit ett tillräckligt öppet parti som människor har känt att de varit välkomna att engagera sig i. Dörren har bara stått på glänt, jag vill att den ska stå vidöppen. Vi behöver få in nya människor med nya nätverk som vi kan nå ut till, säger Tomas Tobé.

Han tror att nya ansikten i kommunpolitiken är nödvändigt om man ska ha en chans att få ta över makten i Gävle.

– Trots att det var ett bra val för alliansen 2006 där vi vann regeringsmakten så skilde det fortfarande tio procent mellan blocken i Gävle. Vi har aldrig fått Gävlebornas förtroende att styra kommunen. Då måste vi fundera lite på vad vi behöver göra. I den lokala politiken handlar det ofta om att ha personer som vinner väljarnas förtroende.

Tomas Tobé är tydlig med att det krävs att några av moderaternas rutinerade politiker är beredda att ta ett steg tillbaka om de nya politikerna ska ha en chans att få förtroendeuppdrag. Men han vill inte namnge några moderata politiker som han tycker borde tacka för sig.

– Det är inte min uppgift att peka ut enskilda politiker. Men jag upplever att många av de som har varit med i politiken länge vill att vi ska öppna upp oss och låta andra komma in på valsedeln.

Han hoppas att de lokala partiveteranerna ska vara generösa och låta nya förmågor få ta plats högt upp på valsedeln trots att de saknar politisk erfarenhet.

Tomas Tobé säger att han vill att 40 procent av kandidaterna på Moderaternas valsedel i kommunvalet i Gävle 2010 ska vara nya jämfört med valet 2006. Han säger att han framförallt hoppas på ”människor mitt i livet”.

Men för att locka människor som kämpar med att få vardagspusslet att gå ihop att engagera sig politiskt tror han att det krävs en ny inställning från partikamraterna.

– Mycket av politiken har tidigare handlat om att gå på väldigt många möten och efter ett tag få komma med på en lista när man har varit på tillräckligt många möten om folk tycker att man är duktig. Men jag tror att vi måste våga ändra på det om vi ska lyckas att få nya människor att engagera sig.

Mer läsning

Annons