Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarna på Söder drabbas av bilförbudet

/
  • Trafikavstängningen drabbar också handeln på Söder. Thomas Hansson på Ica Söder räknar med att förlora 25 procent av omsättningen på den minskade genomfartstrafiken.

Det är inte bara handlarna i centrala Gävle som rasar mot trafikavstängningen. Butikerna på Söder har tappat kraftigt i omsättning sedan försöket drogs igång.

Annons

– Jag räknar med att vi kommer att förlora 25 procent. Det här har gått för fort, säger Thomas Hansson på ICA Söder.

Och det finns de som har råkat ännu mer illa ut. Lampbutiken har tappat 37 procent och nu mobiliserar handlarna för att avstängningen inte ska bli permanent.

– Vi räknar med att vår fastighetsägare hjälper oss. Det enda som kan rädda oss är att en stor aktör hjälper till. Annars går vi under, säger Daniel Gegermo på Lampbutiken.

Enligt Thomas Hansson har vissa handlare rent av svårt att överleva den här månaden. Marginalerna för en butik är små och på Söder är det tydligt att minskad genomfartstrafik innebär minskad omsättning.

– Hela Söder dör av det. Det är inte alls som förut, säger Thomas Hansson.

I går hade handlarna chansen att vädra sina känslor när kommunen ordnade möte om centrumplanen i stadshuset. Men handlarna själva tyckte inte att mötet riktigt gav dem den chansen. Någon allmän diskussion eller frågestund var inte inlagd i programmet.

– Fegt, tyckte några handlare, som tvingade fram en annan mötesordning, där butiksägare fick chansen att i grupp träffa åtminstone några politiker och tjänstemän.

Resultatet av det mötet blev att det blir en ny träff om trafikavstängningen och centrumplanen med handlare, fastighetsägare, politiker och tjänstemän den 18 oktober.

– Det är jättebra, säger Thomas Hansson.

Mer läsning

Annons