Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplanen är inte klar än

I början av 2010 beslutade kommunen att ta fram en plan mot hemlöshet.

Snart två år senare är den ännu inte klar.

– Kommunen trevar sig fram, säger Roland Ericsson, oppositionsråd för Centerpartiet.

Annons

Efter ett medborgarförslag från Ekonomiskt kunskapscenter beslutade kommunfullmäktige i mars 2010 att en handlingsplan skulle tas fram mot hemlösheten i Gävle. Socialtjänsten, Gavlegårdarna, Omvårdnad och Tekniska kontoret fick i uppdrag att ta fram planen.

Men snart två år senare har den ännu inte antagits av kommunfullmäktige. Ett förslag har godkänts av tre av de fyra nämnderna, men fått bakläxa av omvårdnadsnämnden som vill att den omarbetas.

– En sådan här sak borde kunna gå fortare, särskilt när vi vet att det finns ett behov, säger Roland Ericsson, ledamot i socialnämnden.

I en fråga till ansvarig politiker i kommunfullmäktige undrar han vad som händer med planen.

Han tycker att kommunen gör för lite för att motverka hemlöshet och menar att det finns mörkertal när det gäller antalet personer som är utan bostad.

– Det finns människor som av olika skäl drar sig för att söka kontakt. Där har kommunen det grundläggande ansvaret. Jag har alltid hävdat att det behövs fler akutplatser. De dolda behoven brukar komma fram när det finns erbjudanden, säger Roland Ericsson.

Wolther Planck, chef för socialtjänstens biståndsenhet i Gävle, medger att handlingsplanen har tagit lång tid. Han förklarar det med att det först blev ett missförstånd kring vem som skulle leda arbetet. Först hösten 2010 kom processen igång.

– Det är förstås jätteolyckligt och helt orimligt, men inte så mycket att göra något åt, säger han.

Han håller inte med Roland Ericsson om att det skulle vara brist på akutplatser. Enligt det förslag till handlingsplan som tagits fram är problemet snarare att det är svårt att gå från ett tillfälligt boende till en bostad med eget förstahandskontrakt. Betalningsanmärkningar och störningsrapporter hänger kvar länge och gör det svårt att få kontrakt.

– Kanske måste kommunen gå in och ge direktiv till Gavlegårdarna i den frågan, säger Wolther Planck.

Socialtjänsten i Gävle kan stå för hyreskontraktet för personer med skulder om det anses att det finns behov. För närvarande har socialtjänsten 370 sådana övergångskontrakt med främst Gavlegårdarna.

– Utöver det har vi 100 platser till i olika boendeformer. Vi kämpar hela tiden med den här frågan. Det viktiga är att förebygga så att ingen behöver bli hemlös. Men det är svårt när vi förväntas ha sänkt våra kostnader med 15 miljoner kronor år 2015, säger Wolther Planck.

Mer läsning

Annons