Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hänger ut ”varghatare”

/
  • Rovdjursgruppen lägger hela tiden till nya namn på sin hemsida. ”Vi är ett 100-tal personer som har fått nog av jägare som gör allt i sin makt för att utrota alla levande rovdjur i Sverige”, skriver en medlem i gruppen. Bilden är tagen från gruppens hemsida och visar hur en varg fastnat i en björnsax och snön färgas röd av blod, medan jägaren ler mot kameran.

De säger sig värna rovdjuren – men har inget till övers för de jägare som hängs ut som varghatare på deras hemsida.

”Vi har ett 20-tal infiltratörer i olika jaktlag”, skriver en av personerna bakom gruppen.

Annons

Gruppen har ett engelskt namn som betyder att de värnar rovdjuren.

Sedan en tid tillbaka har de på sin hemsida matat ut namn och bilder på ”jägare och varghatare”, som GD tidigare rapporterat.

På en karta finns dessa utprickade på sina hemadresser.

”Anledningen till att vi startade hemsidan var dels att vi fick ta över en större databas från en blogg. Efter det tog vi en funderare och tyckte fler personer borde få ta del av den smutsiga jägarkåren och ge dem en chans att rensa upp i sina led”, skriver en medlem i rovdjursgruppen som GD intervjuat via mejl.

Tio av namnpubliceringarna gäller människor som bor i Gästrikland. Senast i förra veckan anmälde två gästrikar att de hängts ut.

– Det känns åt helvete, helt enkelt. Fruktansvärt. Hur kan de göra så här? frågar sig en av anmälarna som GD varit i kontakt med.

– Jag har inte uttalat något hat mot vargen. Jag tycker de bör få finnas, men i betydligt mindre antal, säger han.

Rovdjursgruppen hävdar dock att de har på fötterna:

”Alla jägare som går ut i media älskar helt plötsligt vargälskare. Men på andra hörn så skriker de om nollvision. Det är inte så att vi lägger ut folk på vår karttjänst helt utan grund”, skriver medlemmen.

Hur bestämmer ni vilka ”jägare/varghatare” som ska publiceras med namn, bild och hemadress?

”Det är ingen svår process, de skyltar ju ganska öppet med det. Sen har vi ett 20-tal infiltratörer i olika jaktlag, samt uppgifter från flera olika jaktregister”, skriver gruppmedlemmen.

Anmälaren som GD talat med oroar sig för att människor som sympatiserar med gruppen kan få för sig att ”bränna ner hans hus”.

– Men även att andra kriminella element läser sidan och bestämmer sig för att försöka stjäla ens vapen, då kan det sluta riktigt illa, säger han.

Men rovdjursgruppen fäster ingen större vikt vid oron:

”Lämna vapnen hos polisen. Varför ska man ha jaktvapen hemma när man inte jagar? Det leder bara till olyckor”, kommenterar medlemmen.

Vilken nivå anser ni är rimlig för den svenska vargstammen?

”500 är ett rimligt antal att börja på. I samma veva skall antalet jägare minskas drastiskt. Vi förespråkar en fauna som kontrolleras av folk som jobbar med jakten och får bort alla frysboxjägare”, skriver medlemmen.

Mer läsning

Annons