Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hannah och Klara kämpar mot orättvisor

/

De vill att tjejer och killar ska ha lika möjligheter att ta sig fram i livet. Därför startar kompisarna Hannah Malmström och Klara Ekman nu Unga Feminister i Gävle, Feministiskt Initiativs ungdomsförbund.

Annons

Hannah Malmström och Klara Ekman läser andra året på Borgarskolan respektive Realgymnasiet. De lärde känna varandra i grundskolan i Ockelbo, men bor i dag i Gävle.

I sin vardag ser de ofta exempel på att samhället är ojämställt. Det handlar inte bara om omotiverade löneskillnader mellan män och kvinnor.

– Det jag tycker är värst är nästan förväntningarna på hur kvinnor ska se ut och klä sig, säger Klara Ekman.

Tjejer och killar tillåts sällan ta lika mycket plats, tycker Hannah Malmström.

– Det blir en så stor grej om tjejer gör något udda. Om killar gör det blir det inte alls samma reaktioner.

– Om jag till exempel säger att jag vill gå en militärutbildning kan folk säga ”Men lilla gumman, nu är du ute och cyklar”, säger hon.

Genom att starta Unga feminister i Gävle hoppas de att fler ska få upp ögonen för de orättvisor som de ser. De har redan haft ett första möte och försöker nu sprida att de finns. De tänker bland annat starta en feministblogg.

– Vi kommer att ha möten där vi diskuterar intressanta frågor. Vem som helst får vara med, det handlar inte om att vara höger eller vänster, säger Hannah Malmström.

Mer läsning

Annons