Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är alla unga välkomna

Snart ett år efter att projekt Nordost lades ner har en ny fritidsverksamhet nu blivit verklighet på Nynäs.

Dit välkomnas barn och ungdomar från tre olika stadsdelar.

– Jag ser ett behov, säger projektledaren Thomas Friberg.

Annons

Bakom initiativet står föreningen Gävle GIK Fotboll som anställt Thomas Friberg med hjälp av stödpengar från Gästrike Idrottsförbund. Thomas jobbar annars på Nynässkolan och var den som ledde Nordostprojektet.

– Vi hade mycket kontakt med Thomas när han jobbade på Nordost eftersom många av barnen som spelar fotboll hos oss kommer därifrån. Vi tyckte att det var synd att Nordostprojektet bara lades ner, säger Rolf Ivarsson, fotbollsklubbens ordförande.

Som GD berättat gick Nordostprojektets fyraåriga projekttid ut vid årsskiftet.

Gavlegårdarna erbjöd då verksamheten att flytta in i nya lokaler tillsammans med det aktivitetshus som stiftelsen Rapatac nu byggt upp på Nordost.

Men Thomas Friberg tyckte att Nordostprojektets sätt att jobba med ungdomar harmoniserade dåligt med Rapatacs som även tar ut en medlemsavgift av ungdomarna.

– Vi vill att ungdomar ska respektera varandra. I Rapatacs lokaler är det prylar och hårdare grejor som gäller, sa han till GD i höstas.

I stället väljer han nu alltså att starta en fristående verksamhet i Nynäs Montessoriskolas och Nynäshallens lokaler. Varje vardag mellan klockan 14 och 17 får barn och ungdomar från Nynäs, Nordost och Öster komma dit.

– Det är en väldigt bred verksamhet som kanske inte innehåller så mycket nya fina saker, utan mer handlar om att erbjuda alla, oberoende av ålder och kön, något meningsfullt på deras fritid. Man kan komma hit och umgås, spela sällskapsspel eller göra något roligt i Nynäshallen, säger han.

Han tycker sig ha märkt ett behov av fler fritidsaktiviteter bland ungdomarna.

– Jag kan se det i form av oro när skolan börjar ta slut, att elever dröjer sig kvar fast de skulle kunna gå hem. En del ungdomar brukar fråga om vi inte ska hitta på något, säger Thomas Friberg.

Mer läsning

Annons