Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är mötesplatsen för alla

/
  • Folkets hus-skyltarna ska plockas ner. Nu heter hela huset Fyren och Lovisa Carlsson har tagit på sig att se till att huset fylls med verksamhet igen.
  • Välkända Fyren har fått ge namn åt hela huset. Många har så positiva minnen härifrån, säger Lovisa Carlsson, verksamhetsansvarig för före detta Folkets hus i Norrsundet, här tillsammans med Ronnie Bäcklin, Ulrica Källström och Göran Bäuerle från styrgruppen.

Lovisa Carlsson har ett år på sig att visa att det går.
– Jag har hur mycket idéer som helst. Ingenting känns omöjligt, säger hon.

Annons

Sedan den 20 januari arbetar Lovisa Carlsson som verksamhetsledare på Fyren, det nya namnet på före detta Folkets hus i Norrsundet. Bakom sig har hon en styrgrupp och uppdraget är att locka tillräckligt mycket konferenser, kurser och andra verksamheter till Norrsundet för att verksamheten ska gå runt.

Uppslag saknas inte, men Lovisa Carlsson vill helst inte avslöja vad hon tänker sig.

– Jag vill inte lova något innan det är helt klart. Vi håller fortfarande på att räkna på hur mycket vi behöver få in för att det ska gå runt. Vi måste göra affärsplaner för varje verksamhet, säger hon.

Styrgruppen, som tillsattes den 15 januari, har helt andra villkor än den gamla Folkets husföreningen, eftersom Gävle kommun köpte fastigheten efter konkursen i höstas, löste lånen och har lovat stå för driftskostnaderna det första året.

– Vi börjar helt utan skulder, det är en stor skillnad, säger Ulrica Källström, ABF, som sitter i styrgruppen. Fyren ska stå på tre ben, säger hon: arrangemang, uthyrning och utbildning. En förhoppning är att Fyren ska bli filial till någon folkhögskola.

Trots att Folkets husföreningen gick i konkurs har det hela tiden varit verksamhet i huset. PRO och Röda Korset har fortfarande sina möten där, Norrsundets Musikkår övar, ABF har kurser och i vinter har också Botkyrka Communityteater spelat pjäsen Jävla Finnar där.

Reine Lööf, regissör för Jävla Finnar, är med i styrgruppen och han vill gärna se Norrsundet som ett centrum för communitykonst, kanske i samarbete med Folkteatern.

Lovisa Carlsson, som själv har en brokig bakgrund från rese- och artistbranschen, har som ett första mål att starta ”Lilla showskolan” för barn i Fyren.

– Vi ska se till att det här huset fortsätter att vara en mötesplats för alla, bygdens öppna vardagsrum, säger hon.

Mer läsning

Annons