Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här banas väg för ridhus

/
  • Vädret har varit emot anläggningsarbetet men om allt går som planerat ska ridhus och stallar stå klart om ett år.
  • Håkan Andersson var med och byggde ridhus i Tierp. Dessutom rider hans fru så han vet vad det handlar om.
  • Ett ridhus är efterlängtat: - Vi har väntat i åtta år, konstaterar rikskolechefen Anita Engholm.

Väntan har varit lång men nu är det på riktigt. Förberedelserna för nytt ridhus och stall i Skogmur pågår för fullt. Om ett år är det dags att flytta ponnyklubbens verksamhet.

Annons

– Jag har gjort Tierps ridhus och frun rider så jag är rätt insatt i det där med paddock och stall, säger Håkan Andersson med ett skratt.

Han är en av entreprenörerna som just nu jämnar mark för hagar, stall och ridbanor. Med en yoghurt i ena näven och en ritning i den andra visar han hur området ska se ut om ett år. Tillsammans med en arkitektritning får högarna med sten och jord liv.

Här ska det snart stå faluröda längor och asfalteras för parkeringar och stora hagar. Redan om några veckor kommer byggarna. Men Bo Rickegård på Gavlefastigheter höjer ett lite varnande finger.

– Det är inte säkert att det blir precis som på ritningarna. Det förändras hela tiden.

Men även om stallet, ridbanan eller kanske läktaren förskjuts hit eller dit så kommer det ändå att bli ett litet paradis för ponnyklubben. Här kan hästarna få gå på lektionsridning inomhus hela vintern och här kommer hagarna att vara plana så hästarna slipper gå som fjällkor på bete.

– Vi har vädret emot oss, säger Håkan Andersson och nickar lite mot de stora lerpölarna samtidigt som han visar upp en känga med gegga upp till skaftet.

Tio maskiner jobbar för fullt för att allt ska bli klart i tid.

80 miljoner kommer det att kosta. Om det inte blir alltför stora förseningar förstås. Då, om ett år, ska en anslutningsväg från Skogmursvägen vara klar liksom en cykelbana från Andersberg.

Gävle Ponnyklubb är inne i en ett års transportsträcka med väntan och längtan.

– Vi har väntat i åtta år. Nu är det äntligen på gång, säger Anita Engholm, ridskolechef på Gävle Ponnyklubb.

Det nuvarande stallet har legat på Valboåsen sedan 1960-talet. Stallet ligger i vattenskyddat område och åsen är på väg att ramla i ån. Men för ryttarna har det under många år handlat om helt andra problem. Sluttande hagar och ett ridhus som bara klarar av en grupp i taget har gjort att lektioner fått ställas in för andra grupper när det inte gått att rida utomhus på grund av halkrisk.

Dessutom är hela anläggningen omodern sedan många år tillbaka.

– Vi kan ha fler grupper och kan ha tävlingar både inne och ute. Det är lätt att ta sig dit. Läget är kanon. Hedesundabussen går var 30:e minut och hållplatsen ligger bara 400 meter bort. Hagarna blir plana och större så hästarna kan röra sig mycket mer. Det finns möjlighet till uteritt och allt blir mer lättjobbat, säger Anita med längtan.

500 medlemmar och 30 hästar finns det i dag. Kanske kommer verksamheten att växa men Anita är försiktig och vill inte prata om några stora förändringar.

– Vi får förändra efter hand. Vi vill se hur det ser ut i verkligheten först.

Ett tiotal maskiner jobbar med att få området i Skogmur klart. Om bara någon vecka ska ridhus och stallar börja byggas.

Obs: Bilden är ett montage.

Mer läsning

Annons