Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här drillas morgondagens stjärnor

/
  • Tilda Färnström, 11 år drömmer om att vinna SM. Här med klubbkamraten Olivia Zetterberg, 17 år.
  • Mats Hansson ser en uppåtgående trend för konståkningen i Gävle. Från förra året har lägret nära dubblat sitt deltagarantal.
  • Olivia Zetterberg har tränat konståkning sedan hon var liten. Hon säger att hon är van vid nervositeten det innebär att själv åka ut på isen och prestera under tävlingar.
  • Lägret drar barn och ungdomar mellan sex och 18 år. I år deltar 90 konståkare, allt från erfarna åkare till absoluta nybörjare.Tilda Färnström tränar sin piruett om och om igen. Att nöta steg, hopp och kombinationer är det enda sättet att utvecklas på.

Intresset för konståkning växer. Just nu anordnar Gävle konståkningsklubb läger i en vecka och flera deltagare än vanligt har strömmat till.

– Vissa tror att det bara handlar om att glida runt, men vi tränar stenhårt flera gånger per dag, säger Olivia Zetterberg, en av konståkarna.

Annons

Det är hårt slit på konståkningslägret i Borr och Tång Arena i Valbo. Fjorton tjejer i svart och rosa hoppar, snurrar och övar vändningar på isen. De tillhör grupp 1 på lägret, den högsta svårighetsgraden. Olivia Zetterberg tränar i vanliga fall tio gånger i veckan. Lördagar är hon ledig om det inte är någon tävling. Hon är på konståkningslägret för sjunde gången i rad.

– Man blir som en liten familj här. I morse fick vi sovmorgon, det behövdes, man blir trött i kroppen, säger Olivia.

Lägret har i år lockat 90 barn och ungdomar i åldrarna 6-18 år. De yngsta deltagarna går i skridskoskola för att testa på om sporten är något för dem, medan de äldre är uppdelade i olika träningsgrupper beroende på vilken nivå de är på. Varje dag tränar konståkarna fyra till fem pass. Flera ispass, ett fyspass och en danslektion ska hinnas med. Sover gör gänget i gymnastiksalen intill.

Mats Hansson som är ordförande i Gävle Konståkningsklubb berättar att intresset för konståkning bara växer. För fem år sedan hade klubben tio tävlingsåkare. I dag har de upp emot femtio. Mats Hansson tror att tv-programmet ”Stjärnor på is” har påverkat tillströmningen och att klubben själva har varit bra att sälja in verksam- heten och göra reklam. Konståkningslägret gör också att barn öppnar ögonen för sporten. Nästa utmaning blir att locka flera killar till sporten. Endast en kille är med på lägret i år.

– Gävle har en väldigt stark hockeytradition, så du måste vara ganska modig som kille för att bryta den normen, säger Mats Hansson.

Ett stort problem för konst- åkarna i Gävle är de dåliga träningstiderna. I bland har till och med klubben tränat utomhus på havsis i brist på lediga träningstider. Elisabeth Pant är tränare, både på lägret och i Gävle Konståkningsklubb. Hon vill se en uppgradering för konståkningen.

– Traditionella pojksporter får bättre tider. De tvingas inte träna sju på morgonen för att få istid, säger hon.

Konståkarna kommer från Gävle KK, Skövde KK, Borlänge KK, Brinka Sandvikens kK, Säter IF, Sundsvall och Uppsala AKK. Lägret håller på till lördag. I slutet av veckan kan konståkarna få chansen att göra ett test som möjliggör en avancering i de olika tävlingsklasserna.

Mer läsning

Annons