Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får alla simma lugnt

/
  • Övningarna på simkursen innehåller också en hel del lek och stoj, ett viktigt moment på vägen mot att bli vän med vattnet. Längst fram på bilden poserar William Gustafsson.För femteklassaren Lass Wally är det inget snack. Han lärde sig inte simma i skolan men är mycket motiverad att göra det nu.
  • Lawk Wally, lillebror till Lass, är egentligen för liten för att vara med i den här gruppen men hänger på för att brorsan är med. Han gör riktiga framsteg, säger simledaren Lina Bergman.

Lass Wallys svar på frågan om varför han går i simskolan är egentligen lika enkelt som självklart.

– För att träna mig. Så att jag kan hjälpa min kompis om han håller på att drunkna, eller om jag själv gör det, säger han.

Annons

Men att lära sig simma är inte alltid så enkelt, särskilt inte om man inte får den uppbackning och tid som behövs.

Det är just därför Gävle Simsällskap startat upp en simskola för att även de som slinker igenom skolans simundervisning ska få en ny chans att bli som fisken i vattnet.

Att döma av lekfullheten hos de fyra grabbarna i Valbo Sportcentrum i går eftermiddag har de redan kommit en bra bit på väg.

De bildar gruppen med 11–12-åringar som inte klarat simkunnighetsmålen i skolan, men är bara en grupp av sju som turas om i simhallen under lördagarna.

– Vi startade under hösten för vi har insett att det verkligen finns ett behov, simkunnigheten är för dålig. Upplägget här är lite olika ut beroende på hur mycket erfarenhet av vatten man har sen förut. Målet för de här killarna är att kunna simma 200 meter när de slutar, säger simskoleledaren Fredrik Wallin.

Ända dit har de inte riktigt kommit än.

Men det känns som att man gör framsteg varje gång, tycker 12-årige William Gustafsson, som plaskar och dyker i vattnet som om han inte gjort något annat tidigare.

– I skolan får man inte lika mycket hjälp, det finns mer tid till allt här, tycker han.

Han har precis som de andra sökt sig till kursen frivilligt.

Det gäller även för nästa grupp lite senare på kvällen, som består av invandrare i gymnasiet som inte fått godkänt i gympa för att de inte kan simma. Invandrarcentrum tog initiativ till den gruppen.

– Det är lite annorlunda att lära äldre elever att simma. I början var de lite rädda för vattnet, men nu får de mest sköta sig själva, förklarar simskoleledaren Lina Bergman.

”Upplägget här är lite olika ut beroende på hur mycket erfarenhet av vatten man har sen förut. Målet för de här killarna är att kunna simma 200 meter när de slutar”

Fredrik Wallin

Simskoleledare

Mer läsning

Annons