Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns inga skönhetsideal

/
  • Andreas Molin, 29, motionstränar på Korpen och tycker att alla har ett ansvar för att motverka de kroppsidealen som finns på gymmen.
  • Lena Hedberg, 29, tränar på Korpen.
  • Statens folkhälsoinstitut tar nu krafttag mot dopingen genom att ge ut en informativ skrift om ämnet.

Korpen i Gävle är ett träningscenter som lyckats stå upp för goda värderingar och bra ideal för träning.

– Hade det bara varit en massa muskelknuttar på ett gym skulle jag inte velat gå dit, säger Lena Hedberg.

Annons

Dopningsmedel blir mer och mer etablerade på gym, med det främsta syftet att uppnå kroppsliga ideal. Statens folkhälsoinstitut tar nu därför krafttag och ger ut en skrift som på ett enkelt sätt ger en förståelse kring dopning ur ett samhällsperspektiv. Skriften är gratis och har till syfte att sprida kunskap till både privatpersoner och yrkesverksamma.

– Trender i samhället lägger stort fokus på kroppen. Utseendet har blivit viktigare och redan i tidig ålder påverkas vi av kropps- och skönhetsideal. Den typen av attityder och normer har stor betydelse för användningen av dopningsmedel, säger utredaren Kajsa Mickelsson.

GD tog sig till träningscentret Korpen I Gävle för att prata med motionärer om vilka ideal som styr. Här motionstränar Lena Hedberg och Andreas Molin båda 29 år. De tränar för att det är kul och tar helt avstånd från all form av doping.

– Hade det bara varit en massa muskelknuttar på ett gym skulle jag inte velat gå dit, säger Lena Hedberg.

Hennes träningspartner Andreas Molin håller med och tycker att det är skönt att slippa skönhetsidealen när man går och tränar. När det gäller gymmen generellt anser han att alla har ett ansvar för att stoppa doping. Korpen ser han som ett gott föredöme som tar ansvar och arbetar med bra värderingar.

– Det är en bra blandning av människor på Korpen. Här är det jättebra och de har hittat en bra balans här. Det är människor i alla åldrar som är här och tränar och det tycker jag är bra, säger han.

Mer läsning

Annons