Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här föddes Björnkläder

/
  • J.F. Bellanders första egna lokaler låg vid Nygatan, tvärs över järnvägen från Stora Esplanadgatan vid Grand Central Hotel.
  • 1981 flyttade Björnkläder till den här fastigheten i Marielund som många numera passerar på vägen till och från Willy:s.
  • Birger Bellander var inte bara den drivande i familjeföretaget, han gav sig också in i politiken och var chef för Gefleborgs Tryckeri och handelskammaren. Så här porträtterades han av Victor Danielsson i boken Geflegubbar 1929.
  • I den stora byggnaden i Marielund hade Björnkläder framförallt ett stort lager.
  • Björnen blev tidigt en symbol för arbetskläderna.

Annons

Bröderna Gösta och Birger Bellander behövde inte slita så hårt för att komma till makten i företaget där de jobbade. Det hade nämligen startats av deras pappa Johan Filip Bellander, en västgötaknalle som hade hamnat i Falun och 1891 tog sin lilla rörelse i manufaktur och korta varor och flyttade till det expansiva och bubblande Gävle.

Omkring 1895 hade Bellander byggt upp ett tillräckligt kontaktnät för att kunna lägga ut sömnadsjobb på entreprenad hos ett antal kvinnor som satt hemma och sydde, och han startade därmed företagets inriktning på arbetskläder. Affärerna gick bra, och då sönerna Gösta och Birger 1916 övertog firman omvandlade de den till aktiebolag.

1920 startade de på Nygatan 49, där Fältskärsleden nu tangerar järnvägens östra sida, en ny fabrikslokal där de med hjälp av nya maskiner och välutbildad personal började tillverka blåkläder och arbetsbyxor med varunamnet Björnkläder.

Det visade sig vara ett bra namn. Kunderna associerade till styrka och kvalitet, precis som bröderna hade hoppats, och Björnkläder blev snabbt ett mycket respekterat och storsäljande namn på marknaden.

Enda problemet var att det inte fanns kunniga sömmerskor att tillgå i samma takt som försäljningen ökade, så 1926 startade Birger Bellander en industriskola för att utbilda ny arbetskraft.

Satsningen lyckades, och 1928 räckte inte utrymmet på Öster till längre. J.F. Bellanders AB flyttade produktionen till Rettigs gamla tobaksfabrik vid nuvarande Slottstorget och behöll det gamla huset som utställningslokal och kontor. Affärerna blomstrade verkligen.

1959, samma år som Gösta Bellanders son Tord tog över som chef, flyttades tillverkningen till gamla Ångväveriet, och ingen anade något annat än att allt var frid och fröjd. Men 1967 meddelade en pressad Tord Bellander att större delen av tillverkningen skulle flyttas till Finland och att 118 anställda, alla kvinnor, skulle friställas. Lönsamheten var usel.

”Bellanders läggs ned”, stod det i svarta rubriker. Men det var inte alls sant. Bellanders levde vidare och började tjäna pengar igen tack vare den nya konstruktionen med billigare produktion i Finland.

De gamla lokalerna i Ångväveriet var dock inte längre särskilt ändamålsenliga, och 1973 invigdes i Marielund ett nybyggt hus som framförallt innehöll en gigantisk lagerlokal för kläderna som levererades från Finland.

Björnkläder var fortfarande, mer än 50 år efter lanseringen, ett starkt varumärke och J.F. Bellanders AB blev tack vare Tord Bellanders desperata räddningsaktion 1967 ett allt attraktivare uppköpsobjekt för de riktigt stora konkurrenterna. 1976 kom det rätta budet och det gamla familjeföretaget såldes till AB Borås Syfabrik, som fortsatte driva verksamhet i Gävle precis som tidigare.

1981 bytte företaget, som då hette Björnkläder AB, lokaler med Cale Industrier och flyttade till Sörby Urfjäll, och sedan dess har diverse olika ägarkonstellationer förekommit. Numera säljs produkterna i Grolls butiker, som liksom Björnkläder AB ingår i Berendsenkoncernen. Björnkläders huvudkontor finns numera i Hisings Backa, men produkterna finns i alla fall att köpa i Grollsbutiken i Gävle.

Och om drygt tio år firar varumärket Björnkläder – eller Bjornklader som det heter i TV-reklamen – 100-årsjubileum.

Mer läsning

Annons