Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här göms Gävles julbock

/
  • Hornen har halmats och snart ska röda band knytas fast.
  • Julbockens horn och kropp ligger gömda tillsammans någonstans i närheten av Gävle.
  • Om drygt två veckor byggs bockens olika kroppsdelar ihop på Slottstorget i Gävle. Fredagen innan första advent ska hornens lyktor tändas.

Med bara några veckor kvar innan Gävles julbock är på plats kan vi nu publicera exklusiva bilder från bockens gömställe.

Annons

Julbockens alla kroppsdelar finns just nu utspridda på flera hemliga ställen runt om i Gävle. På ett ställe, där vi har bilder ifrån, göms hornen och kroppen.
- Vi involverar så lite folk som möjligt i att gömma bockens olika kroppsdelar. Det vore ju taskigt om bocken brändes innan den ens kommit upp och därför måste vi hålla det hemligt, säger Eje Berglund, ordförande i Bockkommittén.
Julbocken har halmats och röda banden till nosen, hornen och bockens huvud ska snart på. Efter det är det dags att foga ihop alla kroppsdelarna på Slottstorget i Gävle.
- När bocken är färdig blir det samma upplägg som förra året med en bockvärd som vaktar. En regelrätt väktare har vi inte råd med, säger Eje Berglund.
I fjol hotade några män med att genom en helikopterkupp flyga iväg bocken till Stockholm, men det hotet blev aldrig verkställt. Men det finns andra riskmoment under vintern, berättar Eje Berglund.
- Det blir lite mer hett om öronen när vi har djurgårdssupportrar på plats i stan, men vi hoppas att bocken klarar ändå.
Om drygt två veckor, torsdagen innan första advent, kommer julbocken börja byggas ihop.

Evelina Davidsson
evelina.davidsson@gd.se
026-15 93 09

Mer läsning

Annons