Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har alla en åsikt

/

Informationskvällen om rovdjur hade lockat många till Silvanum i går kväll. Men politikerna, som också var inbjudna, lyste helt med sin frånvaro.

Annons

LRF:s lokalavdelning Hille- Valbo arrangerade kvällen och en av de ansvariga, Dennis Olsson i Åbyggeby, har egna erfarenheter av rovdjursbekymmer. Både björn och lo har attackerat hans får, och han tycker att det saknas en hel del element i rovdjursdebatten.

LRF:s lokalavdelning hade skickat inbjudan till alla politiska partier men ingen politiker dök upp.

Inbjudna som talaremötet var bland annat Inga Ängsteg från Grimsö Viltskadecenter, som inledde mötet med fakta om den svenska rovdjursstammen och vad man som lantbrukare kan göra för att skydda sina djur.

Men även om det var mest tänkt som ett informationsmöte var det tydligt att en hel del i publiken var mer inställda på debatt. Och att det var vargfrågan som engagerade mest var det inget tvivel om.

Inga Ängsteg beklagade att rovdjursfrågan skapat så stor polarisering.

– Jag tror att vi kan ha några vargar i det här landet. Men då måste det till en tydlighet.

– Bönder och djurägare har varit tåliga. Nu är det väldigt stökigt, och folk känner inte att man är delaktig, sa Inga Ängsteg.

Ett tema för kvällen var vad rovdjurspolitiken kostar. Siffran i den senaste rovdjursutredningen är 160 miljoner. Dennis Olsson tror inte att det är hela sanningen. I den summan finns till exempel inte de resurser som läggs lokalt på rovdjursförvaltningen.

Och kostnaderna kan stiga dramatiskt, om målsättningen att ha vargar i hela landet, även i södra Sverige, ska uppfyllas.

– Då kommer det att kosta oerhörda pengar, sa Inga Ängsteg.

Kalle Johansson från Jägarförbundet, Anders Ekholm från Naturskyddsföreningen och Per-Olof Uhrus från LRF var också inbjudna som talare på mötet.

För Dennis Olsson handlar rovdjursdebatten om att väga det positiva mot det negativa och erkänna att båda sidor finns.

– Jag har inget problem med vare sig björn eller varg, men det kan hanteras annorlunda. Det blir otroligt mycket oro hos den som drabbas av en rovdjursattack, och det är inte alltid man känner sig uppbackad av myndigheterna, säger Dennis Olsson.

Om myndigheterna kunde fatta snabbare och mer tydliga beslut skulle mycket vara vunnet, enligt Dennis Olsson.

– Då skulle vi kunna ha fler rovdjur, med tolerans. Ett för sent fattat beslut är ett felaktigt beslut, säger han.

Mer läsning

Annons