Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har inte råd att rädda

/
  • Utryckning – det kan bli dyrt för deltidsbrandmän som blir av med sitt andra jobb (brandmännen på bilden har inte med artikeln att göra).

Om larmet går riskerar deltidsbrandmän som inte har ett annat jobb att förlora flera dagars a-kassa.

Annons

Reglerna om arbetslöshetsersättning på deltid kom i april förra året men har blivit ett större problem i takt med att allt fler företag har sagt upp personal.

Inom Gästrike Räddningstjänst finns det 140 brandmän i beredskap i sex kårer. I sommar kommer en sjunde till när Skutskärs brandstation får en deltidskår. Deltidarna har beredskap var fjärde vecka.

När larmet går räknas det som ett deltidsarbete och det får en arbetslös person bara ha i 75 dagar av a-kasseperioden. Går ett larm försvinner en hel vecka eftersom reglerna säger att hon arbetat deltid hela den veckan. Detta även om larmet bara tar en timme under en dag.

Följden har blivit att deltidsbrandmän slutar för att inte förlora rätten att stämpla på heltid.

Än så länge har inte så många av deltidsbrandmännen inom Gästrike Räddningstjänst drabbats, men flera stora företag har varslat personal på orter där det finns deltidskårer.

– Jag är själv varslad. I april får jag veta om jag får behålla jobbet. Annars hamnar jag i samma situation, säger Stefan Larsson, chef för deltidskåren i Bergby.

För hans arbetskamrat Anette Wigren är reglerna däremot verklighet. Varje gång hon rycker ut dras fem av de 75 deltidsdagarna av a-kassan som nu snart är slut. Eftersom hon inte kan försörja sig på deltidskåren, där hon saknar grundlön, tvingas hon snart säga upp sig.

– Det tycker jag är väldigt tråkigt.

Eftersom det gäller samhällstjänst borde det göras undantag, tycker hon och berättar att man räknar med mellan 30 och 40 extra utryckningar om året sedan industrikåren upphört. Sedan 2004 har hon ingått i deltidskåren, både när hon jobbat heltid och varit arbetslös. Hon har redan tvingats säga upp sig från den en gång med de tidigare reglerna för att kunna ha fortsatt rätt till a-kassa.

I går uppvaktade Brandmännens Riksförbund arbetsmarknadsdepartementet för att få till ett undantag i reglerna. Enligt förbundet är risken stor att deltidskårer på mindre orter slås ut när arbetsgivare säger upp folk. En deltidsbrandman ska kunna sitta i brandbilen fem minuter efter att larmet gått, vilket innebär att det ordinarie arbetet måste vara i närheten.

Följden av a-kassereglerna blir att arbetslösa deltidsbrandmän finns hemma, men kan inte rycka ut om de inte ska förlora a-kassedagar.

– Det är så ologiskt. De kan hjälpa samhället men får inte, säger räddningschefen Mats Granat.

Mer läsning

Annons