Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan det vara farligt för barnen

Stora mängder snö och is på Myrbackagårdens förskoletak har väckt obehag. Vad händer om sjoken släpper när barnen leker ute? Sedan en förälder slagit larm ryckte en snöskottningsfirma ut.

Annons

– Vi tycker det är bra att föräldrar reagerar. På min avdelning har flera föräldrar gjort det, säger pedagog Annika Reinholdsson när GD tittar förbi på tisdagsmorgonen.

Mycket riktigt hänger det is och snö över takkanten på flera av hussidorna. Efter uppmaning från en förälder har biträdande förskolechef gjort en felanmälan till Gavlefastigheter som har ansvaret för att taken skottas.

Just nu är det överhuvudtaget mycket snö på och runt förskolan och det råder viss oklarhet om vem som ansvarar för att skotta vad.

– Vi har hört att vi ute i verksamheten ska skotta en del, men vi har ju bara sådana spadar som barnen har. Vi tycker inte riktigt det är vår uppgift, vi har många barn och fullt upp med att ta hand om dem, säger Annika Reinholdsson.

Ola Falk, driftchef på Gavlefastigheter, reder ut vad som gäller:

– Det är vårt ansvar som fastighetsägare att hålla taket säkert. Vi har fastighetsskötare som tittar till våra objekt en gång i veckan, däremellan har verksamheterna ett ansvar att felanmäla, säger han.

När det gäller snön på marken så sköter Gavlefastigheter den maskinella skottningen efter behov, men pedagogerna förväntas ta hand om så kallad handskottning framför dörren.

– Normalt sett handlar det om sunt förnuft, säger han.

Vid lunchtid kunde biträdande förskolechef Nina Larsson nöjt konstatera att en snöskottningsfirma fanns på plats och jobbade för fullt.

Hon är nöjd med förvaltarens sätt att arbeta och säger att de har en pågående dialog kring hur skottningen ska gå till.

– Personalen kan behöva utföra akut skottning, säger hon.

Men finns det skyfflar som de kan använda?

– Om det inte finns så kan vi lösa det.

Mer läsning

Annons