Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här petas inga barn som vill spela hockey

/
  • – Att toppa i den åldern? Det tycker jag låter bedrövligt, säger Gefle IF:s Mattias Hugosson vars son Lukas spelar i Valbos U10-lag.
  • Samling på isen för Valbo HC:s U10-lag.

En insändare om en åttaåring som petats från sitt hockeylag väckte starka känslor bland GD:s läsare. Många var kritiska och den kritiken gick igen bland föräldrar, ledare och aktiva i Valbo ishall i går kväll.

Annons

– Alla borde ha rätt att vara med om de tycker det är roligt, hur bra eller dåliga de än är, säger nioårige Joel Carlsson som spelar i Valbo HC.

”Jag hoppas att ni kan sova gott om nätterna för det kan inte jag. Ni har krossat min sons drömmar redan som åttaåring.” Så inleddes insändaren i gårdagens GD. Signaturen ”En f.d. hockeymorsa” beskrev besviket hur hennes son petats sedan laget bestämt sig för att pröva lyckan i ”högre serie för att ge barnen motstånd”.

Insändaren väckte starka känslor bland GD:s läsare och många var kritiska. Signaturen En Hockeymamma skrev ”Jag har aldrig hört något så vidrigt!”

GD begav sig ut till Valbo ishall när klubbens U10-lag tränade i går eftermiddag.

Bland föräldrarna fanns Gefle IF:s förstemålvakt Mattias Hugosson som tittade på när sonen Lukas skrinnade på isen. Blotta tanken på att peta en åttaåring gjorde honom bestört.

– Att toppa i den åldern? Det tycker jag låter bedrövligt. I den åldern ska man hålla på för att det är roligt och känna gemenskapen i att tillhöra en grupp, säger Mattias Hugosson.

Att plocka ut laget baserat på spelarnas kvalitet är lika främmande för lagledaren Joakim Carlsson.

– Vi kör med tutbyten. Först spelar nummer 2–5, efter en minut blåser vi i tutan och byter in nummer 6–9. Så alla får spela lika mycket.

– Vi kan inte sortera ut någon. Sport går visserligen ut på att vinna men i den här åldern är det viktigare att ha kul, säger Joakim Carlsson som inte vet i vilken ålder det är okej att toppa laget men är säker på att det beslutet ligger många år bort för det här laget som just nu befinner sig på isen.

Argumentet att tidiga toppningar och satsningar behövs för att mejsla ut bättre spelare för framtiden ger Joakim Carlsson inte mycket för.

– Vore det sant skulle vi varken ha Nicklas Bäckström eller Johan Lindström som kommer härifrån, så det tror jag inte ett dugg på. Hos oss i Valbo är det viktigt att alla får vara med.

För hans nioårige son Joel som pustar ut efter träningen verkar fenomenet med toppning vara ett okänt begrepp.

– Alla borde ha rätt att vara med om de tycker det är roligt, hur bra eller dåliga de än är.

Är inte det viktigaste att vinna då?

– Nej! Det viktigaste är att man har kul, säger Joel Carlsson.

Mer läsning

Annons